BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krisestemning i VMware

Toppsjefen ble sparket, ny sjef med bakgrunn fra Microsoft ble dårlig mottatt og aksjekursen raser.

10. juli 2008 - 09:39

Virtualisering er et av de mest spennende feltene innen IT-bransjen for tiden. Stadig flere bedrifter ser gevinsten i å virtualisere hele eller store deler av sin serverpark for å få mer fleksibilitet, og for bedre å utnytte maskinvaren de har anskaffet.

Den markante markedslederen er VMware, men Microsoft satser hardt på å ta igjen forspranget, og Citrix satser også for fullt etter å ha kjøpt friprog-alternativet XenSource.

Nå har markedslederen VMware gått på en smell. Tirsdag denne uken ble selskapets toppsjef gjennom hele selskapets levetid, Diane Greene, plutselig sparket.

    Les også:

Vokser for sakte

Det var tilsynelatende fordi VMware nok en gang måtte fortelle markedet at veksten ikke ville bli så bra som de tidligere har sagt. Greene måtte melde at veksten ville bli på mindre enn 50 prosent.

Det ville vært bra for de fleste selskaper uansett bransje, men forventningene til VMware har vært skyhøye. Da selskapet ble børsnotert i fjor, ble selskapet sammenlignet med selveste Google og aksjekursen tok fullstendig av.

Opprinnelig var VMwares egne prognoser for veksten i 2008 på hele 90 prosent. Deretter ble de redusert til 80 prosent i januar, og så 60 prosent etter årets første kvartal. Når den så ble redusert til under 50 prosent, så var det tilsynelatende grunn god nok til å sende toppsjefen på dør.

Nå viser det seg at det kanskje ikke var så enkelt.

Vil bort fra EMC

VMware-sjef Diane Greene og EMC-sjef Joe Tucci skal ikke ha hatt det beste samarbeidsforholdet, og på ett allmannamøte der den nye VMware-sjefen Paul Maritz ble presentert, ble han ikke godt mottatt.

De ansatte var kritiske, og ifølge en anonym ansatt, som har lekket interne eposter til Virtualization.info, så skal Diane Greene ha jobbet for å få VMware helt ut av EMC-systemet.

EMC kjøpte VMware for 650 millioner dollar i 2003, og på toppen, i fjor høst, ble VMware verdsatt til hele 46 milliarder dollar. Til sammenligning var hele EMC, inkludert eierandelen i Vmware, verdsatt til 55 milliarder dollar på det tidspunktet.

Styret i VMware bestod forøvrig av Diane Greene, en representant fra Intel, en fra Cisco og seks fra EMC. Hva de forskjellige styremedlemmene har ment er ukjent, men Cisco skal ifølge Virtualization.info ha trukket en investering på 78 millioner dollar etter at avgangen ble kjent.

Rykter om salg

Det går også rykter om at EMC skal ha vært i forhandlinger med selskaper om salg av VMware.

EMC eier fortsatt cirka 85 prosent av VMware etter børsnoteringen, og ifølge Techcrunch IT skal EMC ha brukt det siste halvåret til å forsøke å selge virtualiseringseksperten.

Ryktene går først og fremst på at det var Intel som var interessert, men det har også vært snakk om at HP og Oracle var inne i bildet.

Tøff start for ny toppsjef

Paul Maritz skal også ha vært uforberedt på kritikken han fikk på sin første arbeidsdag, og nektet å svare på mange av de ansattes kritiske spørsmål på allmannamøtet i USA.

Ettersom den nytilsatte sjefen Paul Maritz har tilbragt 14 år av sin karriere i Microsoft, stilles det også spørsmål om Microsoft kan være en aktuell kjøper. Det er imidlertid lenge siden Maritz jobber for programvaregiganten. Han sluttet hos Microsoft i 2000.

Reaksjonene fra mange ansatte er uansett at de ikke er imponert over Maritz' bakgrunn som en av lederne av utviklingen av Windows.

Ifølge informasjonen om Maritz på VMwares sider, så skal han ha hatt en nøkkelposisjon i utviklingen og markedsføringen av Windows 95, Windows NT og Windows 2000, samt utviklerverktøyet Visual Studio og databaseløsningene.

Having an ex-MS employee in a company full of engineers who are pro-FOSS is just a bad idea and sends A LOT of the wrong messages.

En gavepakke til Microsoft

Programvaregiganten Microsoft har jobbet hardt for å ta igjen VMwares teknologiske forsprang, og det var først i forrige uke at de fikk ferdigstilt og tilgjengeliggjort sin hypervisor-teknologi, Hyper-V.

Krisen i VMware vil trolig gjøre det mye enklere for Microsoft å overbevise kundene om at de bør satse på dem, istedenfor å ta sjansen på en usikker fremtid for VMware, selv om VMware fortsatt har et stort teknologisk forsprang.

VMwares aksjekurs har også falt kraftig som en følge av uroen og den sviktende veksten. Den første dagen falt den med hele 25 prosent, og det er ikke sikkert at det stopper der.

Det går hardt utover opsjonene til de ansatte, og VMware risikerer derfor å miste nøkkelpersoner hvis de ikke raskt greier å overbevise sine ansatte om at ledelsen har kontroll på situasjonen. Det må de få raskt, hvis de skal unngå en full krise.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.