BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kun en guttunge uten nerver og nerdestøtte

Er Jon Lech Johansen en så stor datahelt som mediene hevder? I åpen kildekode-miljøet og blant Linux-fantaster synes entusiasmen for ungguttens bravader nokså lunken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2002 - 09:14
Et dokument som ble skrevet allerede i november 2000Jon Johansen
DeCSSMoRE

Dokumentet siterer en rekke meldinger som ble sendt til e-postlisten Livid-dev, blant annet en hel del meldinger angivelig skrevet av Johansen selv. Om sitatene i dokumentet er autentiske, vet jeg ikke. Jeg har dessverre ikke funnet noe arkiv for Livid-dev-listen som går lenger tilbake enn år 2000.

Men innholdet stemmer overens med det tidligere Økokrim-ansatt Svein Yngvar Willassen sa i Oslo Tingrett onsdag. Willasen var med på beslaget av Johansens datautstyr i januar 2000 og fikk ansvaret for å analysere innholdet på disse maskinene.

Ifølge ITavisen fikk han PGP-passord av Johansen slik at han kunne åpne både IRC- og e-post. Willassen mente at hovedmotivasjonen for det påståtte innbruddet var status og anerkjennelse pluss kontroll av miljøet rundt seg.

DVD-Jon, som den gang var 16, skal ikke ha vært spesielt interessert i å utvikle en DVD-spiller for Linux, ifølge Willassen. Johansen skal heller ha vært opptatt av å lage programmer enn å bry seg om om det var lovlig eller ikke. Det skriver ITavisen.

Dermed synes det egentlig å være kun en stakkars guttunge som har en hel verdens oppmerksomhet rettet mot seg og som blir grillet av et aggressivt, norsk kyberpoliti. Økokrim er på jakt etter en god sak som både den norske påtalemyndigheten og Hollywood kan vinne.

Men kravet burde uansett ha vært avvist - lenge før det ble noen sak.

Johansen har ikke gjort noe ulovlig utviklingsarbeid, og programmet og kildekoden som ble distribuert var i utgangspunktet laget for virksomhet som i Norge er fullt tillatt - å ta sikkerhetskopier av DVD-plater man selv har kjøpt og betalt. At man kan gjøre ulovlige ting med lovlige produkter er ikke akkurat noe nytt.

Når man kjøper en DVD-plate opplyses det verken fra selgeren eller i klartekst på esken om at brukeren ikke kan avspille den med hvilken som helst avspiller. Det står heller ikke noe forbud mot å lage en sikkerhetskopi til eget bruk.

Advokatfullmektig Henrik A. Jensen opplyste dette til oss på onsdag:

- Avtaler du inngår når du åpner en programvare-eske eller starter en DVD-film kan ikke regnes som bindende for norske forbrukere. Ofte strider disse avtalene mot norsk lov, blant annet loven du har til å ta privat kopi ifølge opphavrettslov. Dessuten er det ingen slike avtaler når du åpner en DVD-eske, påpeker Jensen.

Og Jon Bing mener i tillegg at saken, etter tre år, kun har akademisk interesse. Et nytt EU-direktiv gjør modifikasjon og brudd på kopisperrer ulovlig.....uansett.

Så uten helhjertet støtte i det norske IT-miljøet, uten troverdighet i de aktuelle utviklingsmiljøene, uten en prinsipiell dom som kan få gyldighet i lang tid fremover og uten pubertetsbart, kan Jon Lech Johansen rolig vandre ut i den kalde vinternatten.

Han blir sannsynligvis aldri dømt og hans 15 minutter i rampelyset er over, etter tre år i medienes søkelys.

Slett ikke verst av en 16-åring som tok på seg hacker-talsmanns-minen under den verste dotcom-feberen i 1999. Absolutt ikke verst å komme seg ut av denne saken med et par riper i DVD-en og bøttevis av medie-erfaring.


Dagensspørsmål
Tror du DVD-Jon blir dømt?

Ja, betinget fengsel
Ja, en saftig bot
Nei, han gjorde ikke hovedjobben
Dette burde ikke blitt en rettssak

Trykk her for å se resultatet så langt

Her er saker fra rettssaken, desember 2002:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra