JUSS OG SAMFUNN

Kun seks millioner flere annonsekroner fra SOL i fjor

Trass i stadig nye besøk- og trafikkrekorder, gjorde SOL det svakt på det norske nettannonsemarkedet i fjor. Økningen fra 1998 lå i overkant av seks millioner kroner, og selskapet tapte markedsandeler.

Herman Berg
21. feb. 2000 - 12:15

- Det er riktig at vi gikk gjennom et svært vanskelig 1999 rent salgsmessig, sier Kristin Skogen Lund til digi.no.

Hun er administrerende direktør i SOL og vendte tilbake etter permisjon ved inngangen av år 2000. Hun måtte se at annonseintektene endte rundt 25 millioner i fjor mot 18,6 millioner i 1998.

Ved flere anledninger i 1999 bedyret konstituert administrerende direktør Kirsten Idebøen overfor digi.no at SOL skulle beholde markedsandelen på nettannonsering for året.

- Men nå peker alle piler oppover, og fjerde kvartal i 1999 var meget bra for oss, hevder Skogen Lund. Det samme har konserndirektør Sverre C. Munch i Schibsted tidligere kommentert overfor digi.no.

Denne uken legger Schibsted frem regnskapstallene for 1999. Det største norske mediekonsernet har allerede kommet med visse antydninger om at tallene muligens ikke kommer til å bli så hyggelige; i tillegg til at Aftenposten på papir sliter med inntektene fra annonsemarkedet (spesielt rubrikkannonseringen), belaster Sverige-satsingen konsernet.

I en pressemelding fra forrige uke kommer det fram at tabloidavisen Aftonbladet i regnskapet for 1999 har satt av 35 millioner svenske kroner til førtidspensjoner og avgangsvederlag. Konsernet tar hele beløpet på 1999-regnskapet.

Den seriøse avisen Svenska Dagbladet har større problemer: Nye tiltak må gjøres for å redusere kostnader med 50 millioner svenske kroner og øke inntektene med samme beløp. Allerede vedtatte lønnsomhetstiltak belaster driftsregnskapet for i fjor med 30 millioner svenske kroner.

Men til tross for disse dystre aspektene innen tradisjonell medievirksomhet, har analytikere hatt stor tro på Schibsted.com, og satsingen innen nye medier den siste tiden.

Spesielt etter at Schibsted har foretatt noen heldige kjøp og salg (Neo Interaktiv og SOL System), men óg fordi hjørnesteinen SOL er restrukturert og refokusert med betraktelige reduksjoner i kostnadene.

Restruktureringen har imidlertid kostet. På det norske nettannonsemarkedet har selskapet mistet markedsandeler.

Kristin Skogen Lund i Scandinavia Online innrømmer at dette er tilfelle, selv om hun mener tapet er mindre enn det digi.no har beregnet.

SOL-sjefen hevder at SOL har tapt tre prosentpoeng markedsandel (25 prosent i 1998 til 22 prosent i 1999), mens digi.no har beregnet et tap på mellom fem og seks prosentpoeng (fra 25 til under 20 prosent).

Grunnen til forskjellen i prosentandeler er ulike estimater på hva totalmarkedet ble for nettannonsering i 1999. I 1998 var saken grei: da omsatte SOL for 18,6 millioner i et marked som var beregnet til rundt 75 millioner. Det blir rundt 25 prosent.

I 1999 anslår digi.no internettmarkedet til 130 millioner for bannerannonseringen, mens SOLs totalanslag er noe lavere.

Uansett illustrerer forskjellen i estimerte markedsandeler problemet med at det ikke finnes noe uavhengig organ som kan måle og verifisere tallene. En del aktører, som Telenor GuleSider, er ikke er med i beregningen - dessuten blir det et spørsmål om det kun skal være bannerannonsering som skal tas med.

I Sverige tar Institut for Reklamestatistik med alle mulige annonseinntekter i sin internettstatistikk.

For SOLs del innebærer de norske beregningene med kun bannerannonsering at inntekter fra partnerskapene, som for eksempel affæren med DinSide, ikke er med i annonsetallene.

SOL-sjefen medgir likevel at sammenlikningen mellom 1998 og 1999 er helt relevant:

- Vi gikk gjennom en tøff restrukturering høsten 1998. Da vi kom ut på nyåret 1999 hadde vi i realiteten kun to operative selgere, resten var borte. Det innebar at vi tapte mye på at arbeidet med årsavtaler ikke ble gjort i 1998 på grunn av restruktureringen. Dessuten tar det lang tid å ansette nye mennesker og få dem inn i konseptet, minst tre måneder, sier hun og understreker at de to gjenværende gjorde en kjempeinnsats.

- Jeg må berømme både de to og Thomas Gudbjerg (salgs- og markedsdirektør, red.anm.) som bygget opp en ny markeds-, salg og partneravdeling på 20 personer. Det var en vanskelig tid der det gikk mest utover markedssiden, sier hun.

- Vi har helt klart tapt terreng i forhold til salgsinntekter, jeg vil si minst et halvt år. I fjerde kvartal i fjor gjorde vi det sterkt og nå har vi solgt mer for år 2000 enn vi hadde i hele fjor. Vi har gått inn i dette året med mange årsavtaler, sier hun og tenker ikke minst på millionavtalen som er gjort med Active ISP for SOL-selskapene i hele Norden.

- Det blir en kjempeutfordring å beholde de folkene vi nå har, men jeg føler at vi har klart å skape et miljø. Vi har ikke særlig problemer med turnover i øyeblikket, sier hun.

- Men hvis dere har slitt sånn salgsmessig i 1999, hvorfor fortsatte dere ikke samarbeidet med DoubleClick?

- Vi håper å klare dette på egen hånd med egne kundeforhold. Det var kun et eksperiment å la DoubleClick selge på overskuddstrafikken på SOL, men vi føler at vi ikke fikk nok penger inn. Dessuten ble en del forvirring og fuss ute i markedet om hvem som solgte på hva. Det var ikke verdt alle ulempene, mener hun og tror SOL går mot en dobling i år 2000, hvis det ikke skjer noe dramatisk i løpet av året.

Da vil i såfall SOL være oppe i over én million kroner i annonseinntekter per hode, det vil si rundt 50 millioner kroner fordelt på i underkant av 50 ansatte i SOL Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra