JUSS OG SAMFUNN

Kundene frykter ikke «spion­loven»

Svenske servere skremmer ikke norske kunder, på tross av omstridt svensk overvåkning.

I rapporten peker Datatilsynet på hvordan det nå billedlig talt etableres elektroniske murer langs riksgrensen hvor all kommunikasjon som e-post, IP-telefoni og internett-tjenester til og fra Sverige må gå igjennom definerte porter.
I rapporten peker Datatilsynet på hvordan det nå billedlig talt etableres elektroniske murer langs riksgrensen hvor all kommunikasjon som e-post, IP-telefoni og internett-tjenester til og fra Sverige må gå igjennom definerte porter.
10. des. 2008 - 11:14

I likhet med Post-og teletilsynet, kom Datatilsynet på mandag med en rapport om FRA-lovens konsekvenser for Norge. Begge rapportene er tilgjengelige på denne siden.

Ettersom detaljene i signalspaningsloven ikke er klare ennå, er det vanskelig å fastslå hvilke konsekvenser den får for norske kunder. Loven tillater overvåking av e-post, internett-tjenester og telefonsamtaler for å styrke Sveriges sikkerhet.

Både Datatilsynet og PT gir uttrykk for usikkerhet på en rekke områder. Datatilsynet skriver for eksempel at de ikke har «grunnlag for å angi styrken i effekten av FRA-loven for norske borgeres personvern» mens PT er usikre på den praktiske gjennomføringen.

Svenskeide Tele2 Norge med 440.000 mobilkunder har tidligere uttalt at de overveier å flytte sine servere for tekstmeldinger hjem til Norge for å avverge svensk snoking.

Den nordiske teleoperatøren TeliaSonera har allerede flyttet finsk e-posttrafikk fra servere i Sverige til Finland i protest mot FRA-loven.

Nå forteller markedsdirektør Christian Sæterhaug at de i første omgang vil jobbe for å få klarhet i konsekvensene av loven og rådføre seg med norske myndigheter og jurister i Sverige.

-Så langt vet vi at loven ikke får så store konsekvenser som først antatt tidligere i år. Dessuten må vi erkjenne at vi er usikre på når loven i realiteten trer i kraft. Både norske og svenske medier har tidligere skrevet at avlyttingen i praksis ikke vil starte før oktober 2009, sier Sæterhaug til digi.no.

Foreløpig har Tele2 ikke ikke fått så mange henvendelser fra bekymrede kunder. Sæterhaug tror det skyldes at det fortatt er svært mange ubesvarte spørsmål om hvordan loven kommer til å se ut. Det kan være årsaken til at så få har kontaktet oss.

- Så langt har de kundene som har ringt hatt spørsmål til om det faktisk stemmer at de kan bli avlyttet. Det vi vet med sikkerhet er at det ikke blir noen masseavlytting og dermed ingen overvåking av enkeltpersoner såfremt det ikke foreligger spesiell grunn til mistanke, sier han.

Sæterhaug minner om at både Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Danmark allerede driver med lignende overvåkning som FRA-loven åpner for.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.