BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kursras etter satellitt-fiasko

Globalstar-aksjen falt torsdag 50 prosent på Nasdaq, etter at selskapet mistet 12 satellitter i forbindelse med en mislykket oppskyting i Ukraina onsdag kveld. Iridium-aksjen sto derimot tilnærmet fjellstøtt på tross av at det onsdag ble klart at deres satellitt-prosjekt blir fem uker forsinket.

Frode Eriksen
11. sep. 1998 - 11:54

De 12 satellittene som nå ligger i småbiter på den sibirske tundra kostet Globalstar-aksjen 50 prosent på Nasdaq torsdag (falt med 7 1/2 til 10 3/8). Den største eieren i Globalstar, den amerikanske satellittprodusenten Loral Space & Communications, som sitter med 42 prosent av aksjene, hadde også en mistrøstig dag med et fall i aksjeverdien på 5 5/16 til 12 3/4.

Ifølge Globalstar blir telefonitjenestene utsatt med et par måneder, og start nå er satt til slutten av 1999. I dag har systemet åtte satellitter i bane, og vil kunne starte med sin kommersielle tjeneste med bare 32 satelllitter operative.

Det er igangsatt etterforskning etter at bæreraketten Zenit sluttet å fungere noen minutter etter lift-off.

For Iridium, som onsdag varslet at kommersiell oppstart av tjenester utsettes fra 23. september til 1. november, har Nasdaq derimot vært atskillig mer vennlig innstilt, med bare små endringer i kursen.

Heller ikke ICO - et tredje system som planlegger start i år 2000 - har merket særlige endringer i kursen. Der i gården er det et større problem at interessen for aksjene ser ut til å være heller liten. Under en nylig gjennomført emisjon ble verken antall eller pris oppnådd etter planen. 20 millioner aksjer for opptil 20 USD per aksje, ble til 10 millioner for 12 USD pr. stk., noe som betyr at selskapet må ut med en ny emisjon i løpet av et års tid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra