KARRIERE

Kvinner bør stresse ned

- Det at nesten hver tredje kvinnelige PC-bruker opplever datarelaterte plager, kommer ikke bare av at de sitter feil foran skjermen. Yrkesaktive kvinner stresser mer enn tidligere, og må ta det med ro.

8. okt. 2001 - 13:06
Tom SkjønnhaugMuskel & Ledd Klinikken

digi.noIKT-Norge


- Dette er kolossalt mye, sier Skjønnhaug som imidlertid ikke er overrasket over resultatene. Han mener årsaken til at kvinner i større grad enn menn rammes av datarelaterte plager er at kvinnene jobber på en helt annen måte.

- Kvinner har lettere for å stresse seg opp og lettere for å føle press. Det har mer med livssituasjonen å gjøre enn akkurat hvordan man sitter foran PC-en, sier han.


Undersøkelsen viser at de fleste har smerter i nakke, hode og skuldre. Kun åtte prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen hadde såkalt musearm.

Det er ifølge Skjønnhaug fordi plagene som oftest starter i nakken og skuldrene. Men alle plagene er symptomer som kommer av store muskelspenninger.

- Man behøver ikke være så fokusert på å kjøpe nye stoler og bord. Det hjelper ikke. Problemet sitter i personen selv, sier Skjønnhaug.

Han mener man må bli klar over måten man jobber på, og sørge for å få et forandret bevegelsesmønster både på jobb og i fritiden. Man må ikke sitte med skuldrene oppunder ørene og spenne seg. I tillegg bør man være oppmerksom på uvaner. Mange spenner seg fordi de kanskje har for vane å lene seg på en arm når de sitter foran PC-en, eller at de har for lang avstand til skjermen.



Norsk Statistikk
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.