Kyberspionasje mot belgisk teleoperatør

Mediene antyder NSA, statsministeren sier «utenlandsk makt».

Belgias statsminister Elio Di Rupu står overfor et sannsynlig tilfelle av statlig kyberspionasje rettet mot landets største teleoperatør, statseide Belgacom.
Belgias statsminister Elio Di Rupu står overfor et sannsynlig tilfelle av statlig kyberspionasje rettet mot landets største teleoperatør, statseide Belgacom. Bilde: REX/AGF s.r.l./All Over Press
17. sep. 2013 - 13:47

Den største og delvis statseide belgiske teleoperatøren Belgacom har brukt de siste dagene til å rydde opp etter et alvorlig tilfelle av digital inntrengning og kyberspionasje fra utenlandsk makt.

Det første mediet som fanget opp saken var den flamskspråklige avisen De Standaard. Siden har saken versert i alle medier. Det har kommet uttalelser fra Belgacom-sjef Didier Bellens, statsråd for offentlig virksomhet Jean-Pascal Labille, statsminister Elio Di Rupo og det belgiske statsadvokatembete. Belgisk politi har trukket landets etterretningstjeneste, teletilsyn og personvernmyndighet inn i etterforskningen.

Ifølge De Standaard er belgisk etterretning (SGRS, Service Général du Renseignement et de la Sécurité) overbevist om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA står bak, men det har de ikke bevis for. Andre medier, som La Libre Belgique, viser til at det finnes andre kandidater: Eksperter de siterer, viser til Kina og Israel.

Belgacom forsikrer at inntrengerne i deres interne IT-systemer ikke har vært ute etter å sabotere driften eller svindle til seg penger. Hensikten har vært å samle informasjon, ved å avlytte internasjonale samtaler, særlig med land som Yemen og Syria. Det nederlandske selskapet som de brukte for å etterforske og renske opp sier de fant svært avansert ondsinnet kode på noen titalls av de 25 000 datamaskinene i Belgacoms interne infrastruktur. Uvedkommende har trolig hatt tilgang til interne systemer siden 2011. Saken ble formelt politianmeldt i går.

Statsadvokatembetet peker på at angriperne har satset «store finansielle og logistiske ressurser» for å tappe Belgacom. Hackingen beskrives som teknisk komplisert, med målrettet ondsinnet kode og avansert kryptering. Dette, samt omfanget, tyder på at det dreier seg om en «statsstøttet internasjonal spionasjeoperasjon».

Statsminister Elio Di Rupo sier at regjeringen «tar til etterretning» statsadvokatens påstand om at en fremmed stat har spionert på Belgacom.

– Dersom denne hypotesen bekreftes, og det faktisk dreier seg om kyberspionasje, vil regjeringen på det sterkeste fordømme inntrengningen og krenkingen av [Belgacoms] integritet, heter det i statsministerens offisielle uttalelse.

Mens øvrighetsorganene nøler med å peke på amerikansk etterretning, er senator Benoit Hellings, representant for miljøpartiet Ecolo, klar på at NSA står bak, og at det dreier seg om å forebygge terrorhandlinger, men om industrispionasje.

– NSA har i praksis tatt tiltak for å avlytte en hel serie med strategiske bedrifter og virksomheter i Europa. Hensikten er å gi en konkurransefordel til amerikanske bedrifter ved å spionere på deres konkurrenter. Med tanke på at Belgacom ble avlyttet av amerikanere før, under og etter møtet mellom selskapets toppsjef Didier Bellens og representanter for Disney, er det legitimt av Ecolo å stille seg spørsmålet om rettskaffenheten til en kommende partnerskapsavtale som kan ha vært forhandlet fram under ikke-likeverdige forhold, sier Hellings i en uttalelse sitert av avisen Le Soir.

Et medlem av nasjonalforsamlingen, Georges Dallemagne som representerer det kristeligdemokratiske partiet CDH (Centre démocrate humaniste), mener saken understreker at Belgia straks må opprette et nasjonalt senter for kybersikkerhet for å sentralisere og koordinere kampen mot kyberkriminalitet.

– Kostnadene for belgisk økonomi er allerede store, selv om de er vanskelige å tallfeste. Det vil fort bli formidable dersom regjeringen ikke tar de drastiske tiltakene som situasjonen krever, sier Dallemagne til Le Soir.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.