UTVIKLING

Lag webløsninger nesten uten å programmere

Nordmann lover svært høy produktivitet med «Magix Illuminate».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2011 - 12:18

– Vi er ikke helt i land med at bestemor kan programmere, men det er ikke langt unna, lover Thomas Hansen, teknisk sjef og eier av det amerikanske selskapet Ra-Software, som nylig lanserte Magix Illuminate, et nytt rammeverk for utvikling av webapplikasjoner.

Ifølge Hansen vil svært mye kunne gjøres ved hjelp av et WYSIWYG-basert grensesnitt.

– Grensen for hvor man trenger å programmere avhenger av typen applikasjon man lager. Hvis jeg blir tvunget til å tippe, vil jeg si at 98 prosent av alle problemer i en «gjennomsnittlig applikasjon» kan løse uten programmering, forteller Hansen til digi.no i en e-post.

Rammeverket er beregnet for Microsoft-baserte webløsninger. Ved behov kan utviklere bruke C# eller VB.NET til løse de mer kompliserte oppgavene.

Ifølge Hansen vil målgruppen på lang sikt være alle og enhver som ønsker å lage en webløsning, men i den første versjonen vil man ifølge Hansen ha såpass mye IT-kunnskaper at man for eksempel er i stand til å administrere en publiseringsløsning som eZ Publish eller Joomla.

Thomas Hansen
Thomas Hansen

Hansen nevner også at kunnskaper om Excel kan være nyttige, men at de fleste vil kunne lage enkle webskjemaer for innsamling av data i løpet av noen få minutter etter installasjonen.

Ifølge Hansen er Magix Illuminate basert på «et nytt paradigme for enkapsulering og polymorfisme»". Dette er forankret i en arkitektur som kalles for O2.

Hovedelementet bak O2 er ifølge Hansen et designmønster som heter «Active Events». Dette skal erstatte alle andre designmønster, og stort sett også metoder og funksjoner.

– Den umiddelbare effekten er 100 prosent perfekt datainnkapsling og polymorfisme, i mye sterkere grfad enn det som er teoretisk mye å oppnå ved bruk av objektorientert programmering, opplyser Hansen.

Han forklarer at Active Events gjør det mulig å gjenbruke alt man har gjort tidligere og å bygge inkrementelt på dette på en enkel måte. Også eventuell refaktorisering skal kunne gjenbrukes.

Et dokument som beskriver O2 i detalj, finnes her.

Blant egenskapene i Magix Illuminate som Hansen mener er unike ved Magix Illuminate, er «Meta Form Designer» for tegning av webapplikasjonens grafiske brukergrensesnitt ved hjelp av dra-og-slipp av elementer fra verktøykassen til designflaten.

– En annen ting er debuggeren, hvor man kan oppnå nesten de samme effektene som «step-debugging» i kode. Men her kan man gjøre det «live» på produksjonsserveren, via iPhone om man vil, skriver Hansen.

Han mener at løsningens automatiske generering av dokumentasjon, både fra kildekode og de visuelle elementene, er relativt unik.

– Hvorfor velge Magix Illuminate når det finnes et tonn med andre og mer kjente plattformer der ute?, spør digi.no

– Jeg vet ikke. Det vil sikkert være like mange svar på det som det er mennesker på jorden. Men alt stammer fra ett faktum – at man kan gjøre ting med Magix man ikke kan gjøre med andre plattformer, svarer Hansen.

Et litt oppsiktsvekkende faktum er at Magix Illuminate ikke støtter dagens utgaver av Internet Explorer.

– Det er rett og slett ikke mulig å gjøre blant annet de effektene vi er avhengige av for å kunne kjøre dette, på noe annet enn moderne browsere, skriver Hansen.

Han tror likevel at Magix Illuminate vil kunne fungere sammen med Internet Explorer 10.

– Det er masse CSS og lignende som visstnok, ifølge Microsoft, skal fungere. Men dette er ikke opp til oss. Det er opp til Microsoft. Magix bygger på åpne standarder, og vi prøver å støtte alt som støtter disse, skriver Hansen.

Magix Illuminate tilbys både som fri programvare med GPL-lisens, og som proprietær programvare mot en lisensavgift på 49 dollar.

Prisen for den proprietære utgaven inkluderer 10 måneder support og alle oppdateringer av versjon 1.x. Den gir også mulighet til å benytte Magix Illuminate i løsninger med lukket kildekode.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.