BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lagringsmester sikter mot nettskyen

Fem nyheter bekrefter Netapps engasjement for mer moderne datasentraler.

27. aug. 2009 - 14:32

Nettskyen – «cloud computing» – er på moten. Det hindrer ikke seriøse aktører fra å bruke betegnelsen, eller lansere produkter som faller inn i en «nettskystrategi». Denne uken lanserte lagringsspesialisten Netapp fem nyheter under slagordet «Transform Your Datacenter: Enable the Cloud».

– Mye av det vi leverer i dag passer inn i nettskykonseptet, sier systemingeniør Børre Nygren i Netapp Norge til digi.no. – Vi mener «cloud» dreier seg om å levere IT som tjenester, og at «cloud computing» er en forretningsmodell for å få det til. Vi skiller mellom offentlige nettskyer som i hovedsak leverer tjenester til forbrukere, og private nettskyer som leverer IT-tjenester internt i store bedrifter, og til deres kunder og partnere. Det er de private nettskyene vi satser på.

Nygren presiserer at Netapp ikke skal bygge egne datasentraler, eller tilby lagringstjenester gjennom andres datasentraler. Poenget er å bidra med teknologi og løsninger til dem som vil modernisere sine egne datasentraler.

Netapp har samarbeidet med en rekke store selskaper, blant dem BT, Sprint, Telstra og T-Systems, og bidratt til å bygge «tjenesteorienterte dynamiske datasentraler». Nygren oppfatter dette som praktisk anvendelse av prinsipper som i dag samles i begrepet nettskyen.

– Lagringstjenester i en nettsky fordrer en rekke teknologier som vi har hatt i utvalget vårt en stund, som sikre løsninger for delt lagring, automasjon av drift og administrasjon, datamobilitet, virtualisering og integrert datavern. Vi har svært effektiv teknologi, og kan garantere 50 prosent mindre forbruk av fysisk lagring, gjennom blant annet deduplisering og virtuell tilrettelegging («thin provisioning»).

De fem nyhetene som Netapp lanserer, forsterker disse egenskapene, samtidig som funksjonalitet og ytelse er noe utvidet.

Den viktigste nyheten gjelder Data ONTAP, operativsystemet som alle Netapps lagringsløsninger kjøres på. Tidligere har den kommet i to utgaver, henholdsvis versjon 7G («general») og versjon GX (for store miljøer). I den nye versjon 8 av Data ONTAP, gjøres ikke dette skille lenger. Netapp mener en felles kodebase for å kjøre alle lagringssystemer henger sammen med ambisjonen om å tilby en lagringsplattform for nettskyen.

Versjon 8 har fått 64 bit aggregater. Nygren forklarer at gjør det mulig å ha større volumer og mer omfattende filsystemer. Driftsegenskapene åpner for enda mer automatisering, og den nettskyrelevante egenskapen «charge back», altså brukerfakturering etter hvor mye brukere faktisk legger beslag på av fysiske ressurser.

Data ONTAP 8 gjøres tilgjengelig for utvalgte kunder i september, og allment tilgjengelig i løpet av fjerde kvartal.

Nygren og Netapp framhever «Data Motion» som en egen nyhet, selv om det egentlig er en egenskap ved operativsystemet. Forklaringen er at funksjonen ikke er ferdig ennå, og vil ikke være tilgjengelig før tidlig i 2010.

– Data Motion er en ny teknologi for å flytte data på tvers av fysiske lagringsenheter. Det innebærer at utvidelser av fysisk kapasitet, planlagt vedlikehold og oppgraderinger av maskin- og programvare, kan utføres uten nedetid for applikasjonene og tjenestene. Det gir flere fordeler, særlig større fleksibilitet i å oppfylle avtaler om garanterte tjenestenivåer (SLA). Teknologien sikrer ytelsen i applikasjonene, og integriteten i transaksjonene.

Egenskapen bygger på Netapps egen løsning for «snapshot», som også gjennomsyrer deres opplegg for tjenester som sikkerhetskopiering og gjenoppretting.

I juni i fjor lanserte Netapp «Performance Acceleration Module» (PAM), et akseleratorkort for sine lagringsenheter. Kortene inneholder cache, og skal øke ytelsen uten å måtte innføre et ekstra nivå i det fysiske lagringshierarkiet. Nå lanserer Netapp PAM II, der DRAM er erstattet av flashminne. Kapasiteten er også økt, til 256 og 512 gigabyte, avhengig av modell. Det er henholdsvis 16 og 32 ganger så mye som i forrige PAM.

De nye PAM II-kortene er tilgjengelige i september. Prisantydningen er 40 000 dollar for 256 gigabyte-kortet, det dobbelte for 512 gigabyte-kortet. Lisensen for programvaren nedfelt i kortene, er inkludert. I første generasjon PAM betalte man 35 000 dollar for det første kortet – inklusiv 20 000 dollar i programvarelisens, og 15 000 dollar for hvert tilleggskort. Netapps største lagringsenheter har plass til opptil åtte PAM II-kort, altså opptil 4 terabyte.

– I mange anvendelser er slike kort et prisgunstig alternativ til flashdisker (SSD) som vi selvfølgelig også tilbyr. Tester viser at OLTP-ytelsen kan økes med inntil 78 prosent, samtidig som man kan spare opptil 55 prosent av investeringen fordi man slipper å legge til flere disker.

Testene ble utført på en FAS3160 med 84 disker, før og etter montering av PAM II-kort på til sammen 1 terabyte. For å komme opp i samme OLTP-ytelse uten PAM II-kort, var det nødvendig å utstyre enheten med ytterligere 140 disker. Fire PAM II-kort koster 55 prosent mindre enn 140 FC-disker.

En annen måte å bruke PAM II på, er å få samme ytelse med SATA-disker som med FC-disker. Grafikken nedenfor sammenlikner to ulike konfigurasjoner av en FAS3160, en med 224 FC-disker på til sammen 64 terabyte, den andre med PAM II-kort og 96 SATA-disker på til sammen 96 terabyte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det er først ved den absolutt hardeste belastningen at FC-konfigurasjonen får bedre ytelse. Ellers er konfigurasjonen med SATA og PAM II mer fordelaktig: Den samlede kapasiteten er 50 prosent større, prisen er 39 prosent mindre, strømbehovet er 66 prosent lavere, og plassbesparelsen er 59 prosent.

Den fjerde nyheten i Netapps høstlansering er«Dynamic Data Center Solution», en løsning for dem som vil bygge om datasentralen fra å være applikasjonssentrisk (fysisk tilordning mellom servere og applikasjoner) til å bli virtualisert slik at ressurser kan deles dynamisk. Pakkeløsning kommer i tre deler: tjenesteorientert infrastruktur, rammeverk for drift av IT som tjenester, og metodologi for en leveranse som får det hele på plass mest mulig effektivt og med minimal risk for kunden. Den bygger på Netapps partnerskap med virtualiseringsaktører som VMware, Microsoft og Citrix (Xen), og initieres gjerne med en «Fast Start Workshop».

Den siste nyheten er en diskhylle som gir større disktetthet i Netapps FAS og V-systemer, med opptil 24 SAS- eller SATA-disker i en enhet på 4 U: DS4243. DS står for «disk shelf», 4 for høyden i rackenheter (altså 4 U), 24 for det maksimale antallet disker, og 3 for 3 gigabit per sekund som er diskhyllens datagjennomstrømningshastighet med SAS-disker.

Netapp er etablert i Norge med 12 medarbeidere, fordelt på Oslo og Stavanger.

– Vi har en hundre prosent partnerstrategi og selger ingenting direkte, understreker Nygren.

Blant partnerne er Proact som solgt Netapp også før disse etablerte seg i Norge, og Atea. IBM selger Netapp-produker på OEM-basis.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra