ANALYSER

Lederspirer piratkopierer privat

En norsk undersøkelse tyder på at morgendagens ledere gjerne piratkopierer programvare privat.

25. okt. 2004 - 07:49

BSA Norge – den norske avdelingen av det internasjonale konsortiet Business Software Alliance mot ulovlig kopiering av programvare – har gitt Studconsult BI i oppdrag å undersøke holdninger til piratkopiering blant avgangsstudenter på Handelshøyskolen BI og NTNU.

Undersøkelsen er utført blant et representativt utvalg på 100 studenter. Dette er hovedspørsmålene som ble stilt, og opptellingen av svarene:

Synes du det er akseptabelt å benytte ulovlig kopiert programvare til privat bruk?

ja: 59 prosent

nei: 40 prosent

vet ikke: 1 prosent

Har du selv benyttet ulovlig kopiert programvare til privat bruk?

ja: 55 prosent

nei: 38 prosent

vet ikke: 7 prosent

Tror du at du kommer til å benytte ulovlig kopiert programvare i fremtiden?

ja: 45 prosent

nei: 46 prosent

vet ikke: 9 prosent

Kjenner du til at det er en strafferamme på inntil tre års fengsel og/eller økonomisk erstatning for grove brudd på åndsverksloven?

ja: 45 prosent

nei: 55 prosent

vet ikke: 0 prosent

–Det er skuffende å konstatere at så mange velskolerte, unge mennesker har en så nonchalant holdning til noe som faktisk er tyveri, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa. – Vi vil presentere disse resultatene for alle de høyere utdanningsinstitusjonene, og be dem ta problemet på alvor.

Hanoa frykter at studentene skal ta med seg holdningene inn i næringslivet når de nå skal begynne i arbeidslivet.

– Dersom ikke de best utdannede i samfunnet vil innrette seg etter lover og regler, har vi et problem. Men undersøkelsen viser at nesten halvparten ikke er klar over hvor strengt brudd på åndsverksloven kan straffes.

I 2000 viste en tilsvarende undersøkelse på NTNU at over 70 prosent av hovedfagsstudentene som aksepterte bruk av piratkopiert programvare. Det er med andre ord framgang. Et annet lyspunkt er fra årets undersøkelse: Nesten 80 prosent sier det bør være ulovlig å benytte kopiert programvare i jobbsituasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.