JUSS OG SAMFUNN

Legger skjult informasjon inn i musikken

Et amerikansk selskap har videreutviklet en teknologi for vannmerker i musikkfiler, slik at musikken også kan inneholde andre typer data, for eksempel bilder.

25. mars 2003 - 10:25

Platebransjen forsøker stadig å finne nye metoder for å forhindre ulovlig kopiering av musikk. Blant selskapene som arbeider med dette, er SunnComm.

Nå har selskapet i samarbeid med Stealth MediaLabs gjort at en teknologi som gjør det mulig å gjemme identifiserende vannmerker inne i musikkfiler, også kan brukes til å lagre andre data.

Ifølge News.com sier SunnComm at disse dataene vil overleve selv om sangene blir digitalt komprimert, innspilt på nytt over en analog forbindelse, eller innspilt fra en radiosending.

    Les også:

- Tanken var opprinnelig å beskytte åndsverk, sier Bill Whitmore, daglig leder ved SunnComm, til News.com.

- Å legge til bilder og kommentarer inne i sangen er et slag biprodukt, forklarer han.

Teknologien, som opprinnelig ble utviklet ved University of Miami, fungerer ved å kode de binære dataene inn i selve stereosignalet, uten at det menneskelige øret vil kunne oppfatte dem.

Ved at dataene er bygget inn i selve lyden, vil dataene ifølge SunnComm være vanskelige å fjerne uten å endre musikklyden betydelig.

I første omgang vil SunnComm markedsføre den vannmerkelignende teknologien til plateselskaper som vil spore opp kopier av anmelderutgaver som kopieres eller spres over Internett før platens utgivelsesdato. Hvert eksemplar av platen kan kodes individuelt, slik at plateselskapet kan finne ut nøyaktig hvem som er ansvarlig for viderekopieringen.

Ifølge Stealth MediaLabs skal det for hvert sekund med kunne lagres inntil 20.000 bits med binære data. For musikkstykker med flere minutters lengde, er dette nok til å lagre bilder, Internett-lenker, ringetone eller andre data som kan dekodes av en datamaskin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.