BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lego-brikker med innebygde mikroprosessorer

Programmerbare legobrikker er siste nytt fra forskningslaboratoriene. Ved å programmere legodinosaurer kan barn lære viktige prisnipper som ligger til grunn for dagens datamaskiner.

Liv Torild Mytting
23. nov. 1997 - 21:29

Forskere ved det velrennomerte medielaboratoriet ved Massachusetts Institutt og Technology (MIT) gjør nå forsøk med legobrikker som har små innebygde mikroprosessorer. Barna kan bruke legobrikkene for å bygge enkle roboter og vitenskapelige instrumenter. Ved å bruke sensorer og motorer, kan disse mikroprosessorene programmeres til å gjøre ting, og til å kommunisere med hverandre. Ved å kombinere brikkene, er det meningen at barn skal bygge for eksempel kjøretøyer med innebygget robot eller andre kreasjoner. En gruppe barn har allerede konstruert og programmert en dinosaur med visse likheter med dinosaurene i Jurassic Park.

En jente laget en matemekanisme med kamera av legoklossene. Kameraet ble aktivisert av en sensor når det landet en fugl for å spise. På denne måten fikk hun tatt bilder av fuglene hver gang de brukte matemekanismen.

MIT-teamet har arbeidet med å koble datamaskiner til barneleker siden 1984 med midler fra Lego. De tidlige forsøkene koblet legoblokker til datamaskiner med små ledninger. Samtidig arbeider de nå med en ny generasjon av de programmerbare brikkene som skal være mindre og lettere. Disse har foreløbig fått navnet Crickets. De eksisterende Legobrikkene blir nå vist i en egen avdeling ved Chicago Museum of Science and Industry.

Medialaboratoriet har også kommet opp med noe de kaller digitale glassperler. Dette er perler som har små lys og muligheten for å kommuniserer med naboperlen i et halskjede, slik at barn kan koble de sammen i kjeder og lage mønstre ved hjelp av lys.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.