FORBRUKERTEKNOLOGI

Lenovo ville dysse ned Windows-retur

Kunden ønsket Linux, men Lenovo krevde taushetserklæring for å gi tilbake pengene for ubrukt Windows-lisens.

2. sep. 2008 - 11:17

Saken er oppdatert med tilleggsopplysninger fra Microsoft Norge.

Den siste tiden har flere leverandører valgt å tilby bærbare PC-er med ferdig installert Linux. Likevel er det fortsatt slik at de fleste bærbare PC-er kun leveres med operativsystem fra Microsoft.

Flere av leverandørene som tilbyr operativsystem basert på fri programvare gjør det dessuten kun på et begrenset utvalg av sitt produktsortiment.

Det betyr at Linux-brukere risikerer å måtte betale for Windows-lisenser som de ikke har til hensikt å bruke.

Tilhengere av fri programvare oppfatter ordningen som en urettferdig «Windows-skatt», ettersom de må betale ekstra for noe de ikke benytter.

Striden blusset opp igjen forrige uke etter det ble klart at PC-leverandøren Lenovo i Tsjekkia gikk med på å betale tilbake utlegget for en ubrukt Windows-lisens, men bare hvis kunden skriver under på en såkalt «nondisclosure»-avtale. Det vil si at vedkommende må love å tie om saken.

Tsjekkeren Kamil Paral ønsket å få igjen penger fra selskapet basert på følgende klausul i Windows-lisensen:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the software. Instead, return it to the retailer for a refund or credit.

Parel ønsket å bruke Linux heller enn Vista, og gikk følgelig til Lenovo for å få tilbake 78 euro for ubrukt Windows-lisens, slik lisensavtalen åpner for.

Lenovo gikk til slutt med å betale tilbake pengene, men kun dersom han skrev under på at han ikke ville nevne dette for noen andre, og heller ikke røpe noe fra diskusjonene mellom seg og Lenovo.

Han nektet dette, og gikk i stedet til det tsjekkiske nettstedet Abclinuxu.cz. De betalte ham de 78 euro og publiserte historien.

Microsoft Norge tok kontakt med digi.no etter artikkelen ble publisert, for å understreke følgende:

- Klausulen som er omtalt er hentet fra en retail-utgave av Windows. Dette er altså operativsystem som selges uavhengig av maskinvare, forklarer OEM-diektør Fredrik Gørrisen i Microsoft Norge.

Ordlyden er annerledes i versjoner av selskapets operativsystemer som pakkes med maskinvare, såkalte OEM-versjoner.

- Hvis det er en OEM-versjon må hele maskinen returneres for å få igjen pengene, sier Gørrisen til digi.no.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.