BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux-folket kjemper mot patentering

Linux-aktivister i Europa kjemper mot forslaget om å formalisere adgangen til å ta patent på programvare. Over 45.000 underskrifter er samlet inn hittil.

26. sep. 2000 - 11:01
EuroLinux Alliance

Alliansen driver en underskriftsaksjon rettet mot Europa-parlamentet. Aksjonen hevder at programvarepatenter virker ødeleggende på fornyelse og konkurranse, og uttrykker overraskelse over at det ikke finnes noen form for utredning innen EU-systemet om programvarepatenters innvirkning på fornyelse og konkurranse.

EPO







Skåne Sjælland Linux User Group

Skrekkvisjonen er store amerikanske programvaremonopoler som lammer mindre europeiske konkurrenter gjennom uendelige rettssaker.

Det er i USA almen praksis, at kendte matematiske algoritmer samt helt generelle koncepter kan patenteres, blot disse implementeres i software. Er dette tilladt, kan man ved at skrive et stykke software uforvarende komme til at bryde patenter. F.eks. er der i USA patent på dynamisk generering af web-sider, og på at have en formel-editor i et tekstbehandlingsprogram, og mange lignende generelle ideer. Af matematiske algoritmer kan nævnes RSA krypteringsalgoritmen og LZW. LZW algoritmen er baseret på Huffman kodning og anvendes til at lave GIF billederHanne Munkholm

enhver fagmand ved et given opgave ville kunne finde på

Free Patents
Les mer om strid rundt programvarepatenter:
Amerikaner får patent for internasjonal e-handel
British Telecom hevder å ha patent på hyperlenker
Bellboy gir ikke opp avgift på e-handel
Amazon tar første stikk mot Barnes & Noble
Flere sikrer seg brede Internett-patenter


Les digitodays fokus
på programvarepatenter:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.