BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux - frihetens pris

Det er ikke bare Victor Norman og den norske stat som åpner opp for at Linux skal bryte Microsofts monopol i offentlig forvaltning. Også Kina og Tyskland vurderer det samme. I tillegg går stadig flere større bedrifter over til Linux. Begrunnelsen er at dette øker konkurransen i IT-sektoren, og at det gir kundene større markedsmakt. Men det er slett ikke sikkert at det blir resultatet.

Arild Haraldsen
7. okt. 2002 - 09:37
IDC



Økt konkurranse i IT-markedet?






Større makt til kundene?



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

godt nok

Les også:


Men nå er et operativsystem ikke et hvilket som helst produkt. Det er et infrastruktur-produkt, dvs. verdien av produktet er avhengig av hvor mange som bruker det. Da kommer nettverksøkonomi inn i bildet. Nettverksøkonomi sier at "byttekostnadene" - eller "plunder og heft" ved å gå over til noe nytt - ikke bare må baseres på den enkelte bedrifts betraktninger, men hva alle andre bedrifter tenker og gjør om det samme. Sagt med andre ord - Linux må være et så vesentlig mye bedre produkt enn Windows, slik at "alle" går over til Linux, og at Windows dermed slettes fra jordens overflate. Det vil ikke skje fordi Microsoft utnyttet "first-mover"-effekten av først å bli (tilnærmet) enerådende på operativsystem for PC-er og etter hvert også på servere.

Med andre ord; Linux' utbredelse vil ikke skjerpe konkurransen innen IT-industrien på den måten man har tenkt seg. Den vil i stedet brukes til å fremme proprietære produkter fra eksisterende leverandører som IBM. Skjerpingen av konkurransen vil høyst begrense seg til at kun én aktør - Sun - får det tøffere i tiden fremover. Linux' utbredelse vil ikke føre til at kundene får større makt til å velge bort Microsoft. Til det er utbredelsen av Windows for stor, slik at byttekostnadene blir unormalt store. I tillegg kommer at verdien hos Microsoft ikke lenger ligger i operativsystemet, men i Office-pakken; det vil fremdeles være et klart krav fra markedet at Linux vil kunne kjøre Office-pakken - ikke noe lignende, men selve Office-pakken.

Linux' fremgang er heller ikke en støtte til "åpen-kildekode"-bevegelsen. Tvert om. Også Linux-leverandører må tjene penger. De må tilpasse seg at Linux må kunne kjøres på IBM, Oracle, SAP etc. Det vil derfor etter hvert kunne finnes mange Linux-varianter - som det finnes Unix-varianter.

Selv Red Hat - verdens største distributør av Linux - har utviklet en Linux-versjon hvor kildekoden ikke er helt åpen og fritt tilgjengelig for alle....

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra