BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux-klynger vekker kommersiell interesse

Små og store aktører viser økende interesse for Linux-klynger, blant dem IBM og Compaq som særlig ser på "gjør det selv"-teknologien Beowulf.

Eirik Rossen
6. aug. 1999 - 13:27

IBM har allerede demonstrert hvordan en Linux-klynge under Beowulf kan få Netfinity-tjenere med til sammen 37 Intel-prosessorer til å kjøre vanskelig grafikk like raskt som en superdatamaskin fra Cray. Det skjedde på Linux World i mars.

Den amerikanske giganten forbereder lanseringen av Netfinity 3500 M10, en lavpristjener spesielt tilpasset Linux. Maskinen skal ifølge Information Week lanseres neste uke, og komme på markedet om en måneds tid. IBM har videre nylig bekreftet at fire Linux-distribusjoner støttes av selskapets internasjonale service-apparat: Red Hat, Caldera, TurboLinux og Suse.

Cnet melder at både IBM og Compaq ser på Beowulf som et mulig tilleggsprodukt, for å tilby det prisgunstige klynger til et voksende marked for tallknusere. Beowulf egner seg ikke for transaksjonsprosessering, men skal være glimrende for tallanalyse og visualisering.

Compaq ser på Linux og Beowulf også med tanke på videre liv for Alpha-prosessoren. Under visse applikasjoner har kombinasjonen Linux og Alpha vist seg å være særdeles prisgunstig. Det mest berømte tilfellet er renderingen av sekvenser med dataeffekter for filmen Titanic. Selskapet bygger allerede Beowulf-klynger på bestilling, og tenker seg flere mulige modeller med både Intel og Alpha, skriver Cnet.

Det amerikanske selskapet Giganet vakte oppmerksomhet i fjor da det lanserte maskin- og programvare som kan samle opptil to hundre NT-tjenere i en felles klynge. I slutten av juli kunngjorde selskapet at det ville satse på Linux, og komme med en egen Linux-pakke i cLAN-serien ("cluster LAN") i løpet av tredje kvartal. Giganets løsning er spesiell fordi det nedfeller VIA-spesifikasjonen (Virtual Interface Architecture) i maskinvare. VIA er en standard for klynger der deltakende maskiner ikke trenger å kjøre samme operativsystem, fordi den lar applikasjoner kommunisere direkte med hverandre. VIA er implementert i blant annet Oracle og DB2. Giganet forsikrer at deres løsninger også kan kjøres under Beowulf.

Giganet sier ellers at cLAN-programvare for Linux vil tilbys fellesskapet som åpen kildekode.

Kombinasjonen mellom VIA (som Compaq, Intel og Microsoft står bak) med Beowulf og den prosessoruavhengigheten den medfører, gjør at IBM øyner en ny mulig anvendelse for PowerPC-prosessoren.

Oracle har evaluert Beowulf, men avvist teknologien som uhensiktsmessig. I stedet vil selskapet satse på andre måter å utvide sitt Linux-engasjement ved å finne en måte å kjøre Oracle Parallel Server under dette operativsystemet.

I den nedre prisskalaen tilbyr Ebiz-butikken TheLinuxStore noe de kaller "superdata til arbeidsstasjonspris" i form av "NEBULA - New Element-L Beowulf Unified Linux Array". Det dreier seg om ferdigkonfigurerte Beowulf-klynger, basert på nye Intel Celeron- eller Pentium III-prosessorer, til samlet pris fra 3000 dollar og oppover. Pakken omfatter et dusin forhåndsinstallerte parallelt prosesserende applikasjoner.

(Les mer om særlig VIA og Beowulf ved å følge artikkel-pekerne nedenfor.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra