BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lite norsk programvarehus distribuerer alt over Internett

Det lille norske programvareselskapet ObjectPlanet selger sine produkter i 13 land, uten å ha fast kontor eller å ha brukt én krone i markedsføring. Men så er produktene interessante og tilgjengelige på Internett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. nov. 1999 - 00:16
Bjørn Jarle Kvande og Torgeir Punnerud. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Bjørn Jarle Kvande og Torgeir Punnerud. Foto:  Harald Brombach

ObjectPlanet Inc ble grunnlagt i april 1998 av Bjørn Jarle Kvande og Torgeir Punnerud, i dag henholdsvis utviklingssjef og teknologisjef i selskapet. Til sammen har selskapet fire ansatte, som alle har hjemmekontor. Alt salg foregår via selskapets nettbutikk som er plassert på en webserver i USA.

Selskapet tilbyr i dag fire produkter, hvorav to er komplette applikasjoner.

Surveyor er en Java-basert applikasjon som gjør det svært enkelt å gjøre brukerundersøkelser på Internett. Brukergrensesnittet er plattformuavhengig da det kun krever en vanlig nettleser med Java-støtte. Server-biten krever i dag at du har Microsofts IIS (Internet Information Server) eller annen webserver som støtter ASP (Active Server Pages), samt Microsoft SQL Server.

Ved hjelp av et svært enket, men samtidig fleksibelt brukergrensesnitt tar det kun få minutter å sette opp en brukerundersøkelse. Undersøkelsen kan også være lukket, slik at kun mennesker som har blitt inviterte til å delta, får tilgang til å fylle ut skjemaene. Passordene sendes da per e-post til inviterte deltakere.

Programvaren er gratis å laste ned og installere, mens bruken koster penger. Med programvaren følger 1000 kredittpoeng. Hvert kredittpoeng tilsvarer ett besvart spørsmål. Flere kredittpoeng kan kjøpes fra ObjectPlanets nettsted. 1000 poeng koster 100 dollar, 500.000 poeng koster 5000 dollar.

Kvande og Punnerud mener at dette er en mer rettferdig måte å ta betalt for programvaren på enn at alle må betale det samme.

- De med få spørsmål og få brukere skal selvsagt ikke måtte betale det samme som de som ønsker mer omfattende undersøkelser, sier Punnerud til digi.no. Han legger til at Surveyor også er godt egnet for utleie, det vil si at andre selskaper tilbyr løsninger basert på Surveyor som en tjeneste for selskapenes egne kunder.

ObjectPlanet vurderer å tilknytte seg partnere med bakgrunn innen blant annet trendanalyse, slik at selskapet også kan tilby brukerundersøkelser med ferdige spørsmål.

NEPtune er den andre komplette applikasjonen ObjectPlanet tilbyr, riktignok foreløpig bare som en betautgave. Men dette har ifølge Kvande og Punnerud ikke hindret kundene i å kjøpe programmet.

NEPtune er et svært fleksibelt verktøy for analyse av nettverkstrafikk. Du kan se på trafikken til og fra de maskinene, protokollene og applikasjonene du selv velger, samt kombinasjoner av disse. Du kan få øyeblikksbilder eller resultat av målinger gjort over en gitt periode. Det kan settes opp alarmer som varsler når visse betingelser oppfylles.

NEPtune er ifølge Kvande og Punnerud spesielt egnet for å finne feil og flaskehalser i et nettverk.

Også dette programmet er Java-basert, med unntak av en liten C-basert modul som kommuniserer med maskinens nettverkskort (Ethernet) i Windows NT. Brukergrensesnittet er en vanlig nettleser og programmet er gratis å laste ned for en begrenset evalueringsperiode. Prisen per lisens er 1500 dollar.

Foruten de ferdige applikasjonene satser ObjectPlanet sterkt på å tilby komponenter som andre kan bruke i sine applikasjoner. I dag tilbyr selskapet bibliotekene EasyGUI og EasyCharts.

EasyGUI skal hjelpe programvareutviklere å lage brukergrensesnitt i Java. Komponentene kombinerer enkel bruk med fleksibilitet, avanserte egenskaper og høy ytelse. Prisen ligger mellom 30 og 299 dollar, alt avhengig om brukeren ønsker kildekoden og hva slags support som skal tilbys.

EasyCharts er et komponentbibliotek som gjør det enkelt å bygge inn forskjellige typer diagrammer i applikasjoner. Blant annet NEPtune er basert

på nettopp EasyCharts. Ved hjelp av et oversiktlig skjema velger du ut verdiene og egenskapene til diagrammene. Det genereres da kode som du så plasserer inn i din Java-applikasjon.

En binærutgave av EasyCharts koster 149 dollar, mens ObjectPlanet tar 449 dollar for kildekoden. Dette inkludere også brukerstøtte per e-post og frie oppgraderinger.

De fleste av kundene til ObjectPlanet er foreløpig utenlandske, blant annet det amerikanske postvesenet og Universitetet i Texas.

De to gründerne understreker at det er mange fordeler med å ha en ren Internett-løsning, ikke minst for et lite selskap. Ved at selskapet heller ikke har egne lokaler, blir den eneste utgiften av betydning lønn til de ansatte. De ansatte arbeider når på døgnet de vil, de fleste kundene er amerikanske og våkne om natten norsk tid.

- Det som teller er at vi leverer, sier Kvande.

Punnerud innrømmer likevel at det kreves en del for å bli lagt merke til på weben.

- Du må sørge for å komme høyt opp på resultatene søkemotorene gir. I tillegg må du ha et nettsted som verken er for glorete eller for enkelt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.