BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lotus reviderer lisenspolitikken

Lotus Europa-sjef Pierre van Beneden lover i et intervju med digi.no at deres Client Access License (CAL) forsvinner for enkelte kundegrupper, der iblant medier på nett.

21. juni 1999 - 15:00

Lotus har møtt kraftig kritikk etter at de innførte en lisenspolitikk som sier at det må betales en lisensavgift for alle registrerte brukere, uansett hvilken klient de bruker. Lotus har i de siste versjonene av Lotus Notes og Domino gjort mer og mer av den funksjonaliteten som ligger i Notes-klienten klient-uavhengig. I Domino R5 er dette så gjennomført at det nesten er likegyldig om du bruker en Notes-klient eller en web-leser for å skaffe deg adgang til bedriftens data.

Denne kjekke åpenheten har imidlertid sine ulemper. Når store bedrifter, eksempelvis de mer enn 100.000 Notes-brukerne i ABB, plutselig kan bruke web-leseren som klient, fordunster et solid inntektsgrunnlag for Lotus. ABB og andre storbrukere kunne greid seg med server-lisenser, og bruke Microsofts- og Netscapes web-lesere som klienter.

Derfor innførte Lotus en ny lisensieringspolitikk. Nå må det betales lisens for alle registrerte brukere som får adgang til en Domino-server, selv om brukeren ikke benytter Notes-klienten. I praksis innføres det en lisensplikt for alle som registreres i navn- og adresseboken i Notes.

- Dette passer for de fleste kunder, men vi innser at det slår urimelig ut for andre typer brukere, sa europasjef Pierre van Beneden i et intervju med digi.no i forrige uke.

- Derfor kommer vi til å droppe dette kravet for enkelte typer virksomheter, som for eksempel internettaviser som bruker Domino-teknologi.

digi.no bruker Lotus Domino som publiserings- og databaseplattform, og ville, dersom dagens politikk ble opprettholdt, blitt tvunget til å betale avgifter for titusenvis av lesere dersom avisen velger å åpne for frivillig eller tvungen registrering av lesere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.