BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover bærbare PC-er med jetmotor-teknologi

Intel åpner for super-overklokking og syltynne bærbare PC-er.

Intel forventer fortsatt kraftig økning i salget av bærbare PC-er
Intel forventer fortsatt kraftig økning i salget av bærbare PC-er
24. okt. 2008 - 12:35

Intel arrangerte denne uken Intel Developer Forum i Tapei. I den forbindelse presenterte Shmuel (Mooly) Eden, daglig leder for Intels Mobile Platform Group, noen av de kommende løsningene Intel har på utfordringer og problemer knyttet til de neste generasjonene med bærbare PC-er.

Blant disse utfordringene er varmeutviklingen kanskje det som skaper mest hodebry. Mer regnekraft betyr gjerne mer bruk av energi, og til syvende og sist gjøres så godt som all energien PC-en tar i bruk om til varme. Varme som må slippe ut av maskinen for at maskinen kunne fungere.

    Les også:

Ifølge Eden går trenden mot enda lettere og slankere, bærbare PC-modeller. En utfordring med dette har vist seg å være at overflaten til PC-en, spesielt på undersiden, blir veldig varm.

Shmuel (Mooly) Eden under Intel Developer Forum i Tapei høsten 2008.
Shmuel (Mooly) Eden under Intel Developer Forum i Tapei høsten 2008.

- Man kaller gjerne bærbare PC-er for «laptops» fordi man har dem på fanget, men fordi den kjølige luften som trekkes inn i PC-en fra undersiden går direkte til prosessoren og hovedkortet, blir gjerne overflaten til PC-en svært varm. Dette gjør at det kan være ubehagelig å ha PC-en på fanget, fortalte Eden.

Han viste dog til at en lignende utfordring også finnes i flyindustrien, hvor jetmotorer har en indre temperatur på mer enn 1000 grader Celsius, samtidig som vingen, hvor drivstoffet oppbevares, må holdes kjølig.

- Derfor er det viktig at yttersiden av motorene kjøles ned, sier Eden.

Han forklarte at dette er løst ved å benytte det Eden kalte laminære luftstrømmer, som kommer inn fra siden og kjøler ned veggen i motoren. Dette kan sees på illustrasjonen nedenfor.

Jetmotor hvor laminære luftstrømmer kjøler veggene.
Jetmotor hvor laminære luftstrømmer kjøler veggene.

Intel mener at ved å lede deler luftstrømmen, som kommer inn på undersiden av PC-en, langs innsiden av skallet til PC-en, vil man kunne redusere overflatetemperaturen til PC-en med mellom tre og åtte grader. Illustrasjonen nedenfor viser hvordan luftstrømmen da vil gå.

Bærbar PC hvor undersiden kjøles ved hjelp av laminære luftstrømmer.
Bærbar PC hvor undersiden kjøles ved hjelp av laminære luftstrømmer.
Mooly Eden viser fram MTEC Docking Station
Mooly Eden viser fram MTEC Docking Station

Under presentasjonen fortalte Eden også at selskapets kraftigste prosessorer for bærbare PC-er, snart vil kunne overklokkes i enda større grad. Dette ble demonstrert på scenen hvor en firekjernet, bærbar spill-PC ble montert på en spesiell dokkstasjon. Deretter ble alle kjernene i prosessoren klokket opp til mer enn 3,5 GHz.

Den spesielle dokkstasjonen, som Eden viser fram på bildet til høyre, har fortsatt ikke kommet i salg, men skal komme på markedet i første kvartal neste år til utvalgte PC-er med Intels Core 2 Extreme mobile QX9300-prosessor, som normalt er klokket til 2,53 GHz. Dokkstasjonen kalles MTEC Docking Station og leveres av CoolIT Systems.

Eden brukte også noe tid på å vise fortelle om den neste generasjonen av selskapet plattform for bærbare PC-er, som har kodenavnet «Calpella».

Calpella tar blant annet i bruk prosessorer basert på Intels Nehalem-arkitektur. Blant de viktigste nyhetene i denne plattformen, er at utgaver av prosessoren vil ha både integrert grafikkprosessor (GPU) og minnekontroller. Svært mye data går i dag mellom prosessoren og eksterne utgaver av GPU-en og minnekontrolleren. Ved å redusere lengden på den veien dataene må gå og å øke hastigheten dataene kan flytte seg, skal man kunne oppnå bedre ytelse. AMDs prosessorer har i mange år hatt integrert minnekontroller.

Intel Calpella sammenlignet med dagens Montevina
Intel Calpella sammenlignet med dagens Montevina

En annen viktig nyhet er det Intel kaller for «Turbo Boost Technology». En prosessor har en maksimal grense for hvor mye energi den kan bruke. Denne energien fordeles på de ulike kjernene. Men i mange tilfeller er det ikke nok oppgaver til at alle kjernene brukes. Dermed kan uvirksomme kjerner skrus helt av. Deler av den energien man da sparer, kan overføres til de øvrige kjernene, noe som betyr at disse kan arbeide med høyere hastighet. Den høyeste klokkehastigheten oppnår man dersom kun én kjerne har noe å gjøre.

Intel Turbo Boost Technology når bare én kjerne benyttes.
Intel Turbo Boost Technology når bare én kjerne benyttes.

Eden viste også fram en ny konseptmodell som kalles UrbanMax. Dette er en svært tynn og liten tavle-PC med skyvbar skjerm på 11,2 tommer. Maskinen skal være utstyrt med flashbasert minne (SSD) og være kraftig nok til å spille av HD-video.

Intels konsept-PC UrbanMax i ulike modus.
Intels konsept-PC UrbanMax i ulike modus.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.