BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover kraftig bedret ytelse med Java SE 6

Sun lanserer versjon 6 av standard Java, med en rekke viktige forbedringer.

12. des. 2006 - 07:44

Sun lanserte i går Java Standard Edition versjon 6 – JSE6. Dette er hovedutgaven av Java, den som betyr mest for vanlige brukere. Viktige nyheter er kraftig bedret ytelse, utvidelser for webtjenester («web services»), bedre samsvar med utvikling for Web 2.0, og bedre støtte for Windows Vista og NetBeans.

– Java er hjørnesteinen i vårt utviklingsarbeid, understreker Bill Curci, Suns øverste produktsjef for Java. – Og Java SE er der programmeringsspråket defineres, der virtuelle maskiner bygges for klienter og tjenere, og der alle kjerne biblioteker er definert.

Dagens utgave av JSE, versjon 5, stammer fra høsten 2004. JSE6 er med andre ord en ganske viktig oppdatering, og den første som kommer etter at Java blitt gjort tilgjengelig under åpen kildekode under den samme lisensen som Linux, det vil si GPL. Åpen kildekodeutgaven av utviklerpakken JDK – «Java Development Kit» – er lovet til våren.

– JSE6 er den første Java-utgaven som har dratt nytte av en fullt ut åpen utviklingsprosess, sier Curci. – Det har blant annet ført til at fellesskapet har meldt tilbake om over 750 feil, og bidratt til over 300 fikser.

I selve programmeringsspråket er det bare minimale endringer fra versjon 5. De tellende forbedringene er gjort i egenskaper som har med ytelse å gjøre, og med utviklingsverktøyene. Sun tror JSE6 vil åpne språket for nye markeder og forenkle utviklingsarbeidet.

– Vi venter en ytelsesøkning på et tosifret prosenttall, sier Curci. – Noen tunge brukere melder at de har konstatert mellom 25 til 30 prosent bedre ytelse, bare ved å bytte til den nye virtuelle maskinen.

På utviklingssiden har J2SE bedre verktøy for å overvåke hvordan applikasjoner kjører, og for å styre bruken av minne og tråder. I den virtuelle maskinen for Solaris er det dessuten utvidet støtte til Dtrace-funksjonen i operativsystemet. Det er videre oppdateringer til overvåkingsverktøyet Jconsole som avslører hvordan en applikasjon kjører.

På klientsiden er det gjort forbedringer som skal få Java-programmer til å se mer ut som applikasjoner som er spesialisert på å kjøres under det lokale operativsystemet, det være seg Windows eller Linux. Denne «desktop-integrasjonen» innebærer blant annet at Java-applikasjoner kan settes i gang fra den samme verktøylinjen som alle andre applikasjoner, at de har en «splash screen» som forteller brukeren at applikasjonen er i ferd med å lastes, og at Java-applikasjoner automatisk forholder seg til det lokale miljøet på PC-en, for eksempel ved at lenker lanseres automatisk i det brukeren har definert som standard nettleser, og at e-postlenker automatisk henvises til standard e-postklient.

En nøkkelendring er at J2SE er gjort til en fullverdig plattform for å kjøre webtjenester («web services»).

– Vi har gjort det lettere å lage, publisere og bruke en webtjeneste, forklarer Curci. – Vi har forbedret webtjeneste-verktøyene i utviklermiljøet for NetBeans 5.5 slik at man slipper mye koding. Videre har vi implementert SOAP 1.2, slik at samspillet med Microsoft .Net blir betraktelig bedre.

På databasesiden tilbyr JSE6 en integrert Java-database i utviklerpakken JDK. Det er utvidet støtte for både store binærobjekter («BLOB») og store tekstobjekter («CLOB» for «character large objects», altså for eksempel store XML-formaterte filer), og for XML som datatype.

Sun har videre tatt tiltak på opplæringssiden: Det blir lettere for utviklere å få direkte kontakt med ekspertise hos Sun, og det innføres en ordning der bedrifter kan tegne ett- eller treårige avtaler for å sikre sine utviklere direkte support.

For å utvide gjennomslagskraften til Java er det lagt inn utvidet støtte til skriptspråk, slik at ethvert skriptspråk kan integreres i plattformen, og det blir mulig for skripter og andre programmeringsspråk å forholde seg direkte til Java-kompilatoren for å få gjort spesielle ting i sanntid.

– Sun har tatt flere tiltak for å sørge for at Java-plattformen spres til flest mulig, understreker Curci. – Vi har inngått distribusjonsavtaler som sikrer at Java virtuell maskin forhåndsinstalleres på Windows-PC-ene til alle de store PC-leverandørene, og vi har også lagt opp et eget program for å gi også hvitboks-leverandører adgang til å forhåndsinstallere Java. For å dekke behovet til Linux-PC-er, har vi laget en nye DLJ-lisens («Distribution License for Java») der betingelsene gjør det enklere å enn tidligere for Linux-distributører å integrere en Java Virtuell Maskin i sine klienter. Den samme lisensen sikrer også Java Virtuell Maskin til Solaris i åpen kildekode.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.