MASKINVARE

Lover langt skarpere digitale bilder

I vanlige bildesensorer er hvert punkt viet én bestemt farge. I en ny og rimelig sensor fra Foveon kan hvert punkt fange alle tre farger.

11. feb. 2002 - 14:22
Foveon X3.
Foveon X3.

Foveon kaller sin nye bildesensor X3. Årsaken er at den består av tre lag av lysfølsomme bildepunkter. Hvert lag er viet én av fargene rødt, blått og grønt, og konstruksjonen gjør at farger som er uvedkommende for ett lag, trenger gjennom til det neste.

Følgelig kan hvert punkt på sensoren fange hver av de tre grunnfargene. Dette står i motsetning til sensorer som er vanlige i dagens digitale kameraer beregnet på alminnelig bruk, der hvert punkt er spesialisert på én bestemt farge, og der spesielle algoritmer fyller ut informasjonen som mangler i hvert punkt, ut fra hva som er registrert i de omkringliggende punktene. Dette åpner for uskarphet og for fargefeil. Nettstedet til Foveon gir en rekke eksempler på dette.

Frinsippet for X3-teknologien til Foveon: sensoren har tre lag, et for hver farge, slik at hvert punkt på overflaten kan fange alle tre fargene.
Frinsippet for X3-teknologien til Foveon: sensoren har tre lag, et for hver farge, slik at hvert punkt på overflaten kan fange alle tre fargene.

X3-teknologien trenger ikke slike algoritmer, men gjengir den nøyaktige fargeblandingen slik den er registrert i hvert enkelt punkt. Resultatet er skarpere bilder, selv med færre bildepunkter og langt bedre fargegjengivelse.

Foveon mener dette åpner for bedre og billigere digitale kameraer. Selskapet tilbyr en rekke verktøy til kameraleverandører, slik at de skal kunne implementere X3-teknologien i kommende produkter.

Ifølge Associated Press kan Foveon møte motvilje blant nøkkelleverandører som Sony, Olympus, Nikon, Canon og Fuji, fordi disse vil kvie seg for å legge om sin produksjon med tanke på nye bildesensorer. Sony, verdens største leverandør av bildesensorer til digitale kameraer beregnet på forbrukermarkedet, er også den største leverandøren av kameraer. Sony vil antakelig tape på å slippe til Foveons teknologi.

Foveon må følgelig satse på å bygge opp press blant forbrukere på egen hånd, heter det.

BølerLAN tidlig på 2000-tallet.
Les også

The Gathering er avlyst, lenge leve The Gathering?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.