BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lurt med både VMware og Xenserver

Asker kommune satser på flere hester for å bli en døgnåpen «mulighetenes kommune».

19. nov. 2010 - 08:00

I Asker kommune skulle man nylig legge opp en ny terminalserverløsning blant annet for å gi ansatte ekstern tilgang til visse tjenester fra jobben. Poenget var ikke å åpne for å betjene fagapplikasjoner med sensitive personopplysninger hjemmefra, men å gi tilgang til tjenester som regnskapssystem, arkivsystem, e-post, intranett, filsystem og så videre. Løsningen brukes også av ansatte for å dekke Asker kommunes behov for trygg datakommunikasjon for brukere på sikker sone internt i kommunen. Brukerpotensialet var 3500, og det ble antatt at kapasitet og lisenser for 500 samtidige brukere vil dekke det faktiske behovet.

Driftsleder Kolbjørn Johansen forteller til digi.no at de vurderte tre ulike løsninger opp mot hverandre for å få dette på plass.

– Opp mot å kjøre direkte på fysiske servere, vurderte vi både å utvide vårt VMware-miljø, og å legge det på virtuelle servere under Xen. Det mest kostnadseffektive for oss viste seg å være Xenserver fra Citrix.

Det som ble utslagsgivende for Johansens regnestykke var å dra mest mulig nytte av den eksisterende serverparken, særlig de ti nyeste som var bare ett år gamle.

– Etter vår vurdering var serverne for ulike i forhold til eksisterende VMware-miljø til å kunne fungere optimalt under VMware. Vi ønsket et system med høy tilgjengelighet. Satt opp under VMware ville en vesentlig del av maskinenes potensielle ytelse forblitt ubrukt. Slik vi så det, ville vi med VMware ha endt opp med å kjøpe fem eller seks fysiske servere i stedet for å gjenbruke våre ett år gamle maskiner.

Derfor ble løsningen å kjøpe Citrix-løsningen Xenserver Essentials. Johansen sier at også forskjellen i lisensiering – VMware lisensierer per CPU, Xen per fysisk server – slo ut til fordel for Citrix i det regnestykket de satt opp. Han er nøye med å presisere at regnestykket ikke kan tolkes som en anbefaling, men som uttrykk for en praktisk løsning i en bestemt valgsituasjon.

Når det er sagt, er Johansen svært fornøyd, både med resultatet og med at Xenserver-løsningen faktisk ble 40 prosent rimeligere enn kalkylen for en tilsvarende VMware-løsning på nytt maskineri og nye VMware-lisenser.

– Vi har blant annet lagt opp til å restarte alle de virtuelle XenApp maskinene en gang i døgnet, slik at alle serverne er morgenfriske. De vil da i oppstartetn bli «tanket» på nytt ved hjelp av provisioning-tjenesten til Citrix. Med dette opplever brukerne hele tiden like servere og en mer stabil hverdag.

Johansen mener generelt at virtualisering er vilkåret for at Asker kommune skal være en døgnåpen «mulighetenes kommune».

– Vi har ikke ren SOA [service oriented architecture] men SOI [service oriented infrastructure]. Det skal være enkelt og fleksibelt å kunne tildele ressurser som lagring, CPU, minne og nettverk. Da er virtualisering av slike tjenester stikkordet.

Johansen er en sterk forsvarer av en tilnærming fra sak til sak.

– Prinsippet vårt er at løsninger skal passe til situasjonen, og at de samtidig skal være byggeklosser. Vi er vel en såkalt «Microsoft-kommune», men vi binder oss ikke til dem. Vi kjører blant annet OpenOffice-prosjekt, Xen-virtualisering og vi ser på mellomvareløsninger i åpen kildekode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.