ANALYSER

Lyse utsikter for det globale IT-markedet

Nye prognoser fra Forrester og IDC er revidert ned, men går fortsatt ut på sunn vekst.

12. feb. 2008 - 15:13

Analyseselskapene IDC og Forrester Research har begge nettopp revidert sine prognoser for det globale IT-markedet i 2008. Begge begrunner revideringene med dårligere økonomiske utsikter i USA enn opprinnelig antatt, særlig i første halvår.

Forrester antok før årsskiftet at markedet ville vokse med 9 prosent fra 2007 til 2008, etter å ha vokst med 12 prosent fra 2006 til 2007. Prognosen for vekstraten i 2008 er nå nedjustert til 6 prosent.

Det innebærer at det globale IT-markedet vil nå 1700 milliarder dollar i 2008, ifølge Forrester.

Forrester definerer det globale IT-markedet som næringslivets og forvaltningens samlede investeringer i utstyr og programvare for databehandling og kommunikasjon, påplusset verdien av relaterte teknologi- og konsulenttjenester som bedriftene og forvaltningsorganene har betalt for.

Investeringene i programvare vil vokse med 8 prosent. Det er den samme vekstraten som konkurrenten Gartner er kommet fram til.

    Les også:

Områder med kraftig vekst i 2007, vil ifølge Forrester oppleve noe redusert vekst i 2008. Eksemplene som nevnes er Asia-Stillehavet og Sentral- og Vest-Europa. I Sentral og Vest-Europa reduseres veksten fra 15 prosent til 5 prosent, i Asia-Stillehavet fra 15 prosent til 9 prosent. Forrester peker på at dollarens fall mot euro blåser opp dollarmålingen av markedsveksten i Europa.

IDC opererer med en noe annen metodikk, og også en annen definisjon på markedet.

De definerer det globale IT-markedet som alt som har med data å gjøre, for både forbrukere og bedrifter. Mobiltelefoner, telekomutstyr, spillmaskiner og hjemmeelektronikk er ikke med. PC-er, programvare og nettverksutstyr til forbrukermarkedet telles, i likhet med PC-er, servere, nettverksutstyr og tjenester til bedriftsmarkedet. Som nevnt ovenfor, holder Forrester alt av hjemme-PC-er og utstyr til hjemmenettverk utenfor sin analyse, men tar med telekommunikasjonsutstyr til bedriftsmarkedet.

I fjor vokste markedet slik IDC definerer og måler det med 6 prosent. De ventet opprinnelig at det skulle vokse med 5,5 prosent i 2008. IDC har nedjustert prognosen for 2008 til 5 prosent vekst, fra 1300 milliarder dollar i 2007 til1380 milliarder dollar i 2008.

IDC peker på at virkningen av en nedgang i USA delvis vil motvirkes av vekst i land under sterk utvikling, og kanskje også av en fortsatt svekket amerikansk valuta. Nettoeffekten er likevel stort sett svakere vekst enn i fjor, med et og annet unntak, hvorav det viktigste er India.

I Vest-Europa, der veksten var 5 prosent i 2007, vil den reduseres til 4 prosent i 2008. Veksten i Kina vil falle fra 17 prosent i 2007 til 12 prosent i 2008.

USA vil oppleve at PC-markedet krympes med 5 prosent, mot en vekst på 2 prosent i 2007.

Selv om de er revidert ned, må vekstprognosene til både Forrester og IDC, henholdsvis 6 og 5 prosent, betraktes som forholdsvis optimistiske.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.