BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mac-brukere er snillere enn alle andre

Det finnes knapt virus for Mac-plattformen. For Linux finnes det noen små-ormer, Solaris har én plageånd, og Windows har en million plageånder. Er det fordi Mac-brukere er snillere med hverandre?

19. des. 2001 - 14:12



Snorre Fagerland
RamenAdoreLion


Grunnen til dette, forteller Fagerland, er til en viss grad å finne i arkitekturen til disse operativsystemene - Linux er mer heterogen, kode kompilert på en maskin kan ikke umiddelbart bæres over på en annen Linux og virke. Imidlertid finnes det ekte Linux filvirus - rundt omkring 20-30 stykker skulle jeg tro. Disse sprer seg (foreløpig) dårlig og bør ikke være noen "in the wild" trussel, sier han.

- En orm vi faktisk ser endel av - kanskje fordi den er så plagsom - er Solaris-ormen SunOS/BoxPoison, eller Sadmind som den også kalles (Norman kaller den ikke Sadmind ettersom Sadmind er et kommersielt produkt). Denne ormen ser vi i noen grad fordi den hacker NT-IIS servere og erstatter noen websider.

Men Mac-brukerne blir stort sett spart for trøbbel.

- Når det gjelder Mac, så er den nesten forbausende stille. Vi har selvfølgelig makrovirusproblemet der også, fordi MS har portet Office-produktene til MacOS, så en kan ikke si at Mac er upåvirket. Overgangen til OS X har hittil ikke gitt noen endring i dette bildet, forteller Fagerland.

En ivrig Mac-bruker, som blant annet har dekket MacWorld for digi.no ved en rekke anledninger, har en annen teori:

- Vi Mac-brukere er ikke heldige. I vår kultur finnes det færre folk som liker å ødelegge for andre. Tross alt måtte vi gå mot strømmen og den jevne hop for å skaffe oss vår utvalgte maskin. Det er med andre ord et bevisst valg gjort av bevisste brukere, hevder Arild Eugen Johansen, arkitekt, designer og Mac-entusiast.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra