BEDRIFTSTEKNOLOGI

Målte diameteren på WWW

Tre amerikanske studenter har undersøkt den gjennomsnittlige avstanden mellom to dokumenter på weben. Avstanden er overraskende kort.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juli 1999 - 17:27

De tre fysikkstudentene Reka Albert, Hawoong Jeong, Albert-Laszlo Barabasi ved University of Notre-Dame i Indiana, USA, har regnet ut den gjennomsnittlige diameteren på weben.

For å greie dette har studentene blant annet tatt i bruk en spesiell webrobot som samler alle pekerne som blir funnet på et dokument i en database, for så å rekursivt følge disse pekerne for å finne fram til de relaterte dokumentene og pekerne på disse igjen.

Ved hjelp av dataene roboten samlet inn, fant studentene ut at den gjennomsnittlige avstanden mellom to vilkårlige dokumenter på weben er i underkant av 18 klikk eller hopp. Med tanke på at det sannsynligvis er minst 300 millioner dokumenter på weben, er denne avstanden overraskende lav. Samtidig mener studentene at den forventede veksten i størrelsen til weben de neste årene - 1.000 prosent - ikke vil øke diameteren med mer enn 2 klikk - det vil si til 20 klikk.

Vil du lese mer om denne undersøkelsen? En peker til en nedlastingsside finner du nedenfor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra