BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mamut må justere etter Microsoft-utsettelse

Microsofts utsettelser rammer partnere og utviklere. Norske Mamut er en av dem.

5. okt. 2004 - 07:54

Microsoft gapte for høyt og lovet for mye med Longhorn, arvtageren til Windows XP. En lang rekke teknologier skulle lanseres i Longhorn. Systemet er utsatt, og dette får kaskadeeffekter utover i bransjen.

Utsettelsen av Longhorn rammer blant annet den norske økonomisystem-leverandøren Mamut – gjennom en lang omvei:

En av teknologiene Microsoft tok ut av Longhorn for å få lansert i 2006 var WinFS, det nye filsystemet. Dermed forsinkes også ”Project Green” som var avhengig av WinFS.

Project Green kalles også "Microsoft Business Framework". Meningen er å skape en felles kodebase/server-plattform fordi applikasjoner som økonomisystem, CRM, lønn, personale og logistikk inneholder så mye av de samme tingene.

Project Green skulle også bli grunnmuren til fremtidig ERP-programvare fra andre utviklere, deriblant norske Mamut.

- Vi var forberedt på at Project Green og MBS kunne bli forsinket og hadde ikke gjort oss avhengig at dette skulle lanseres på et gitt tidspunkt, forteller Mamut-sjef Eilert Hanoa til digi.no.

Visma, den andre av de store norske ERP-leverandørene, smiler.

- Utsettelsen er en god nyhet for oss, det reduserer det teknologiske og markedsmessige presset fra Microsoft, sier Visma-sjef Øystein Moan til digi.no. Vi utvikler vår egen teknologi fordi vi tror ERP-systemer må være forankret i lokal kultur.

Mamut-sjef Hanoa beklager at Microsoft nå setter lanseringen til 2008.

- MBS vil gi oss mer funksjonalitet for pengene. Vi skal ta i bruk MBS etter hvert - når det kommer, sier Hanoa. I mellomtiden er det nok av andre ting og andre Microsoft-teknologier vi kan jobbe med.

Det viktigste er at Mamut-prosjektene skal få en bedre database. I dag bruker Mamut-programmene den gamle Foxpro-databasen til Microsoft.

- Til våren kommer Microsoft endelig med SQL Express, en nedskalert MySQL-lignende SQL-database beregnet for intern bruk i forskjellige programmer. SQL Express er i beta nå og kommer sammen med Visual Studio 2005, forteller Hanoa.

Hanoa praktiserer selv tildels den samme modellen som Project Green, påpeker han.

- Alle Mamut-programmer, inkludert versjonene for de fire språkene vi støtter, er egentlig den samme kodebasen. De forskjellige versjonene eksponerer bare forskjellig funksjonalitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.