SIKKERHET

Mann dømt for phishing-bedragerier til 5,5 millioner kroner

En mann er dømt i Oslo tingrett til tre års fengsel for medvirkning til phishing-bedragerier til 5,5 millioner kroner.

Personen som er dømt erkjenner ikke straffeskyld.
Personen som er dømt erkjenner ikke straffeskyld. Illustrasjonsfoto: Colourbox
28. feb. 2024 - 12:28

Mannen er tidligere ustraffet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding. Der går det fram at mannen også er idømt erstatningsansvar på i overkant av 2 millioner kroner.

Phishing, på norsk også kalt nettfisking, er en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer.

– I dommen konkluderer tingretten med at mannen har vært en del av et svært profesjonelt og internasjonalt bedragerimiljø og at han medvirket til bedrageriet ved å stille kontoen sin til disposisjon for bedrageriene, samt rekruttere andre hvitvaskere, skriver politidistriktet i pressemeldingen.

Mannen erkjente ikke straffskyld i retten, og har anket dommen.

Han ble pågrepet på Gardermoen den 6. februar i år idet han boardet et fly på vei til Thailand via Dubai. Han ble varetektsfengslet neste dag og påtalemyndigheten vil be ham om å sitte i varetekt fram til rettskraftig dom.

Aktor og påtaleansvarlig politiadvokat Alexander Øien sier han er fornøyd med dommen.

– Vi noterer oss også at retten har fulgt påtalemyndigheten i synet på at det bør gjelde et strengt straffenivå for medvirkere til phishing-bedragerier i alle ledd – også dem som medvirker til bedrageriene gjennom såkalt muldyrvirksomhet, sier han.

Utdanningsdirektoratets direktør Morten Rosenkvist lanserte torsdag nye råd for hvordan skolen skal håndtere kunstig intelligens.
Les også

Nye råd for KI i skolen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.