RESULTATERFINANS

Maskin-smell for Atea

Labert marked – også i Norge.

Ateas styreleder og storeier, danske Ib Kunøe, kan konstatere at selskapet hans tar markedsandeler i et utfordrende marked. Resultatene har imidlertid falt kraftig fra i fjor til i år.
Ateas styreleder og storeier, danske Ib Kunøe, kan konstatere at selskapet hans tar markedsandeler i et utfordrende marked. Resultatene har imidlertid falt kraftig fra i fjor til i år. Bilde: Per Ervland
12. juli 2013 - 09:38

IT-giganten Atea la fredag morgen frem sine resultater for andre kvartal, som ble avsluttet juni. Tallene er ikke spesielt lystige og tegnet er heller dystert bilde over det nordiske IT-markedet, hvor selskapet opererer.

Kunene kjøper i mye mindre grad PC-er og servere, noe markedsstatistikken fra både Gartner og IDC de siste månedene har vist. Dette rammet et selskap som Atea på bunnlinjen. Selskapet omsatte for 5,5, milliarder kroner i kvartalet, som er en liten oppgang på 3 prosent fra i fjor. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 140,4 millioner kroner, fra 154 millioner kroner samme periode i fjor.

Resultat før finanskostnader og skatter endte på 53,2 millioner kroner, ned fra 91,8 millioner kroner samme periode i fjor.

Det er altså en betydelig resultatstagnering for selskapet, som de siste årene har vært kjennetegnet av heftig vekst.

Hva er grunnen?
– Den finansielle uroen i Europa fortsatte å påvirke det nordiske IT-infrastrukturmarkedet i Q2 2013. Markedet har vært svakt, og marginene har vært under press. Dette gjelder spesielt hardwaresegmentet, der etterspørselen etter servere og PCer har gått ned, skriver Atea selv i kvartalsrapporten (som du kan laste ned på en PDF her).

Men totalmarkedet i Norden økte med anemiske 0,4 prosent så sank maskinvaremarkedet med 4 prosent. Programvaremarkedet øker imidlertid med 4,6 prosent mens tjenestemarkedet i perioden har vokst med 3,2 prosent. For et selskap som da henter store deler av sine inntekter på å selge servere, PC-er og annet utstyr til det nordiske markedet, så merkes dette.

I Norge hadde selskapet i de tre månedene før juli driftsinntekter på 1,55 milliarder kroner. Inntektene fra maskinvaresalg falt organisk med 3,1 prosent mens markedet som helhet falt med 7,4 prosent. Organisk betyr i denne sammenhengen inntekter fra egen virksomhet, ikke oppkjøpte selskap.

Det er altså dramatiske nedgang i maskinvaresalget, hovedsakelig PC-er, bærbare og servere, også i det norske markedet.

Noen lyspunkter? For Atea gleder de seg nok over en kraftig organisk vekst innen tjenestesalg: De økte med 8,4 prosent i et marked som ifølge IDC steg med 3,7 prosent. Det betyr at Atea fortsetter å ta markedsandeler.

Fremtidsutsiktene er heller ikke rosenrøde, skal vi tro selskapet selv. Selv om IDC forventer at det nordiske maskinvare-markedet skal ta seg opp i siste halvdel av året, så er ikke Atea så optimistiske.

–IDC tror hardwaremarkedet i andre halvdel av 2013 vil bli drevet av en fortsatt nedgang i PC- og servermarkedene, mens nettverk, smarttelefoner, nettbrett osv. vil vokse. Dette understøttes av det pågående skiftet i klientmarkedet, der bruken av stasjonære PC-er går ned, bruken av bærbare PCer stagnerer, og bruken av smarttelefoner og nettbrett stiger. Vekst i produktmarkedet vil være drevet av en gradvis økning i utrulling av Windows 8-prosjekter og de nye produktene med berøringsskjerm som i den forbindelse lanseres i andre halvdel av 2013, skriver Atea.

De kommenterer sine egne forventinger slik:

– Ateas syn på hardwaremarkedets utvikling i andre halvdel av 2013 er mer konservativt enn IDCs prognose, ettersom Atea fortsatt opplever forsinkelser i salgsprosessene med kundene, skriver Atea.

Selskapet melder også at de må se på sine finansielle målsettinger på ny, og vil komme tilbake til dette i løpet av året.

Tidligere i sommer hentet Atea inn 800 millioner kroner fra finansmarkedene. Dette fikk Arctic Securities-analytiker Markus Bjerke og andre til å spekulere i om det var et oppkjøp på vei. En aktuell kandidat kunne for eksempel være Dustin. Atea har en svært solid økonomi, og har hatt lite gjeld. Nå velger de å pumpe opp utbytte med deler av pengene de har lånt i obligasjonsmarkedene.

Det som fikk mest oppmerksomhet fra investorhold, da selskapet la frem tall fredag, var at Ateas ledelse vil utbetale et ekstraordinært utbytte på fire kroner per aksje i november. Dette skal komme i tillegg til allerede utbetale utbytter på 5,5 kroner per aksje.

I et analysenotat til sine kunder skriver Arctic Securities at dette utbytte nok vil dempe frykten for at Atea gjør et stort oppkjøp. Atea melder også at de vil gå over til halvårlige utbyttebetalinger.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra