JUSS OG SAMFUNN

«Max Manus»-piraten er avslørt

- En vekker for de som tror fildeling ikke får konsekvenser, mener Simonsen.

5. aug. 2010 - 08:23

Filmbransjen har jaktet på ham i over halvannet år. Nordmannen som ulovlig la ut filmen «Max Manus» på internett er nå avslørt.

20-åringen satt på gutterommet uten at familien ante noe. Nå har han innrømmet forholdene og fildelingsnettverket han benyttet er stengt. Det skriver Dagens Næringsliv.

Produsenten lovte å forfølge saken nådeløst da det nyttårsaften 2008 ble kjent at storfilmen ble spredt på nettet.

Det var i juni at Høyesterett endelig avgjorde at nettleverandøren Altibox (tidligere Lyse) måtte oppgi hvem som skjulte seg bak IP-adressen som lastet opp filene. Frem til da hadde kjennelsen vært hemmeligholdt i flere rettsinstanser.

- Vi har kommet i direkte kontakt med vedkommende, og han har innrømmet de faktiske forhold, sier advokat og partner Rune Ljostad i Simonsen til DN.

Simonsen Advokatfirma hadde den gangen en omstridt midlertidig konsesjon til å drive overvåking av IP-adresser, brukt ved mistanke om ulovlig fildeling. I fjor sommer avslo Datatilsynet en søknad om å forlenge konsesjonen, men Simonsen har klaget avgjørelsen inn for personvernnemda.

Inntil klagen er ferdigbehandlet har advokatselskapet fortsatt lov til å lagre IP-opplysningene som tidligere.

Max Manus-filmen ble spredt på Lysehubben, et fildelingsnettverk kjent for store mengder piratkopiert film, musikk og programvare, som kun har vært tilgjengelig for Altibox-kunder. Tjenesten har operert siden 2002 og skal ha hatt flere tusen medlemmer.

Hva som skjer med den nå avslørte piraten er ikke klart. Simonsen og rettighetshaverne de representerer sier de vil fortsette dialogen med mannen.

Det er ennå ikke avgjort om de går til politianmeldelse eller et sivilt søksmål med erstatningskrav.

Advokat Ljostad sier til DN at andre medlemmer av Lysehubben eller andre fildelingsnettverk bør være bekymret. Han mener saken bør være en vekker for alle som tror de kan drive slik virksomhet uten konsenvenser.

digi.no har forsøkt å komme i kontakt med representanter for advokatfirmaet Simonsen, men har ikke lykkes så langt.

- Hva ønsker klienten deres i denne saken? Hvilket krav kan fildeleren vente seg?

- Det sentrale er å få stanset den ulovlige aktiviteten. Det er veldig oppløftende at vi har klart å stoppe den [Lysehubben], sier partner og pressekontakt Jørgen Stang Heffermehl i Simonsen til digi.no.

Han sier at denne saken ikke får noen direkte konsekvenser for andre som ulovlig sprer åndsverk på internett, men håper den vil virke avskrekkende.

- Har dere andre slike saker på gang?

- Hvis vi hadde det kunne jeg ikke fortalt det, sier Stang Heffermehl.

Åndsverksloven skal endres

Regjeringen har bebudet en revisjon av åndsverksloven, blant annet for å se på tiltak for å kunne begrense utbredelsen av ulovlig fildeling, samt stimulere til økt bruk av lovlige tjenester.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra