BEDRIFTSTEKNOLOGI

Media Lab: Vil lease ut NC til 200 kr/mnd

- Blant våre NC-prosjekter, er en leasing-ordning der skoler og private kan leie fullverdige maskiner med nettilknytning og standard programvare som tekstbehandling, for 200 kroner måneden, sier Arvid Samnøy (t.v.) og Helge Gallefoss i Media Lab-selskapet Network Computing.

Eirik Rossen
28. aug. 1997 - 12:48

Media Lab AS ble etablert i 1994. Det teller i dag 15 ansatte, og søker etter flere. Formålet beskrives som nokså vidt - "data og media".

- Vi er opptatt av Internett og intranett, handelssystemer, spill, databasedesign og webløsninger med databaser, altså forholdsvis avanserte systemer, forteller daglig leder Helge Gallefoss. - NC (Network Computer) er noe vi startet med i fjor. I våres stiftet vi et eget datterselskap, Network Computing AS, for å ta seg av satsningen vår der. Målet for selskapet er å lage og selge komplette NC-baserte løsninger. Virksomheten i dag er konsentrert rundt flere prøveprosjekter.

Media Lab hadde ansvaret for å installere og drifte den seks uker lange Electra-utstillingen på Høvikodden i fjor, kanskje Europas hittil største utstilling av elektronisk kunst. Selskapet har prosjektledelse og programutvikling for Online Club AS, et handlested på Internett som vil satse på livsstilsprodukter i høy prisklasse, men rimeligere enn i butikker og kjeder. Det har også et liknende engasjement for Internett-pengespillet Global Money Games som om kort tid skal lanseres i 16 land. Media Lab har status som partner hos både Oracle og Sun.

- NC dreier seg mer om funksjonalitet enn om maskinvare, understreker salgssjef Arvid Samnøy. - Smartkortet er den populistiske definisjonen, selv om det er der selve visjonen ligger, at du har tilgang til "datasystemet" ditt hvor som helst fra uten å måtte drasse på annet enn et smartkort.

Gallefoss og Samnøy demonstrerer på NC-er med det taiwanske merket Proton, et av flere som allerede er i masseproduksjon. Proton er bygget rundt Acorns RISC-prosessor, og kjører operativsystemet RISC-OS. Maskinens ytre mål er svært beskjedne. Men ytelsen er overraskende høy.

- Vi er opptatt av løsninger som er effektive og regningssvarende i dag, sier Samnøy. - En NC behøver ikke holde seg til Java, men kan gjerne kjøre applikasjoner som er tilpasset dens operativsystem. Et eksempel på dette er musikkprogrammet Sibelius som Acorn har hatt stor suksess med i fagmiljøer i Storbritannia og USA.

Sibelius er et intelligent notasjonsprogram som lar deg høre musikken etterhvert som du komponerer - gjerne for flere instrumenter - og som følger kjente notasjonsprinsipper for frasering, styrke osv. Proton-NC-en laster programmet fra nettet og kjører det som en ekte RISC-maskin. Skjermoppdateringen er nærmest umiddelbar, selv med svært kompliserte notebilder, og musikk-gjengivelsen er upåklagelig.

- Vi kommer til å sette i gang storskala-forsøk med NC-er og Sibelius innen etablerte miljøer, dvs musikkskoler og universitet, sier Gallefoss. - Med Sibelius, tekstbehandling, e-post og Internett, kanskje også et regneark og noen spill, dekkes hele databehandlingsbehovet til musikkpedagoger og -studenter.

- Dette er et godt eksempel på hvordan det er funksjonaliteten som teller når du skal vurdere NC-er, sier Samnøy. - PC-er og PC-applikasjoner har et altfor komplisert grensesnitt til brukeren, og altfor omfattende funksjonalitet. NC-en tilbyr applikasjoner som er fullverdige, men enklere å bruke og lettere å forholde seg til. Den er mer egnet til spesialiserte klient/tjener-applikasjoner enn PC-en, og den er rimeligere i både anskaffelse og drift. Den har ingen komplisert konfigurasjon, og du løper ingen risiko for ødeleggende systemkræsj.

Enkelhet er altså nøkkelordet. Det medfører rimelige løsninger som samtidig holder høye mål for kvalitet og driftssikkerhet.

- Hva trenger man i for eksempel skole og hjem? spør Samnøy. - Multimedia-PC-er til 15.000 kroner og oppover, med store krav til driftskompetanse, eller NC-er til godt under halve prisen, som i verste fall krever en omstart hvis noe skulle skjære seg? Alle som har vært borte i skoledata, ved hvor sårbare PC-er er for herping og ubevisste ødeleggelser.

Samnøy understreker den åpenbare kjensgjerningen: NC-er tilbyr alt lærere og elever trenger, i én problemfri pakke som du kommer i gang med i løpet av en halvtime.

- Og når du tenker på elevers situasjon: Hva kan være enklere å ha med seg for å fortsette arbeidet hjemme, enn et smartkort som straks gir deg samme datamiljø og samme nettverkstilknytning som på skolen? Skolene og de ansvarlige myndighetene bør sette seg ned og revurdere sine dataplaner. I dagens skole er PC-en meningsløs.

Gallefoss og Samnøy mener at ved å la folk leie en NC med nettaksess, kan NC-en slå like hardt ut i markedet som mobiltelefoner.

- Vi kan tenke oss en ordning der en skole leier NC-er med full nettaksess for la oss si 200 kroner måneden, sier Samnøy. - Det vil gi et fullverdig og problemfritt datatilbud over driftsbudsjettet, uten investeringer. Det eneste som gjenstår da, er linjeleie eller tellerskritt. Det er som kjent, et statlig problem.

En slik leasingordning er for øvrig i samsvar med krav som en samlet IT-næring har stilt til myndighetene.

- Vi vil gjerne ha en dialog med folk som er interessert i å få realisert slike løsninger. De politiske partiene burde også komme til oss for å drøfte praktiske og regningssvarende tiltak, i stedet for bare å prate for å få stemmer, sier Samnøy.

De to forteller videre at de også arbeider med flere prosjekter for norske bedrifter, der NC-er skal brukes i klient/tjener-løsninger bygget rundt Oracle-databaser. Oppdragsgiverne ønsker ikke at noe mer sies før om et par måneder, når de første prosjektene skal kunne vises fram.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.