FORBRUKERTEKNOLOGI

Megapiksel-kamera til de minste mobilene

En ny objektivenhet fra Olympus kombinerer høy oppløsning med minimal fysisk størrelse.

4. feb. 2004 - 09:26

Mobiltelefoner med innebygget kamera på to megapiksler er allerede på markedet. Problemet er at optikken som skal samle lyset til bildesensoren er forholdsvis stor, slik at høyoppløselige bilder ikke kan kombineres med mobiltelefoner i den minimale størrelsen markedet er vant med.

Ifølge en pressemelding fra Olympus skyldes dette at man fortsetter å bruke en koaksial objektkonstruksjon med linseelementer i en bestemt rekkefølge (se bildet til høyre). Øker man oppløsningen i den underliggende bildesensoren, må man også øke tallet på linseelementer.

Olympus mener å ha løst dette problemet ved en teknikk beskrevet som "flytende prismeelementer".

I stedet for mange koaksialt monterte linseelementer, består objektivet av to horisontalt plasserte prismer med komplekse lysbaner. Olympus forklarer at i objektiver med flytende prismeelementer har linseelementenes horisontale plassering liten innvirkning på størrelsen, og det blir mulig å oppnå den ytelsen som er nødvendig for å støtte høye oppløsninger uten å øke kameramodulens totale størrelse.

Olympus sier de har framstilt en prototyp av en kameramodul som er 8,5 millimeter tykk og som støtter en oppløsning på 1,3 megapiksler, samtidig som den oppfyller kravene til yteevne for objektiv til bildesensorer på 2,0 megapiksler.

Selskapet planlegger å markedsføre en kameramodul med et integrert, ultrakompakt objektiv med flytende prismeelementer, bildesensor, fleksibelt kretskort og andre tilhørende komponenter. Testproduksjonen blir igangsatt på fabrikken i Tatsuno i Japan våren 2004, og oppstart av fullskalaproduksjon og salg av modulen til produsenter av mobiltelefonutstyr er planlagt å finne sted om høsten. Den årlige omsetningen av kameramoduler til mobiltelefoner forventes å komme opp i 2 milliarder kroner i løpet av en treårsperiode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.