JUSS OG SAMFUNN

Men SOPA-loven var ikke død

Vil gjøre et nytt forsøk til tross for aksjoner fra blant andre Wikipedia,Wordpress og Google.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2012 - 10:25

Nettleserbrukere som i dag besøker nettstedene til blant annet Wikipedia, Wordpress, Reddit, Google og Mozilla, vil i dag gjøres oppmerksomme på problematikken knyttet til de amerikanske lovforslagene SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect IP Act). Dagen i dag er valgt som felles aksjonsdag for å fortelle om motstanden store deler av Interett-bransjen har mot disse lovforslagene.

Siden de fleste av nettstedene er amerikanske og følger amerikansk tid, har ikke alle de nevnte nettstedene startet aksjonen ennå. Men den engelskspråklige Wikipedia-versjonen er nå mørklagt, på bokmålutgaven av Wikipedia er det et sort banner hvor det hevdes at SOPA truer Wikipedia på alle språk og i alle land. Google har på den engelskspråklige søkesiden inkludert en lenke hvor brukerne oppfordres til å underskrive et opprop mot SOPA, men for brukere med amerikansk IP-adresse skal hele logoen være svartsladdet.

WordPress har sensurert det meste av nettstedet og opplyser at nettstedet har gått til streik mot SOPA og PIPA.

Reddit og Mozilla skal sette i gang sine aksjoner i løpet av noen timer. En oversikt over andre nettsteder som deltar, finnes på denne siden.

I helgen så det ut til at SOPA var blitt stoppet på ubestemt tid, men kongressrepresentanten som har forfattet lovforslaget, Lamar Smith, som også er formann av justiskomiteen i kongressen, sier i en uttalelse gjengitt av blant annet TechCrunch at arbeidet med SOPA trolig vil bli gjenopptatt i februar. Ifølge Smith er målet med det hele å beskytte forbrukere, næringsliv og jobber mot utenlandske tyver som stjeler amerikansk åndsverk.

Til The Hill uttaler Smith seg kritisk om dagens aksjoner, ikke minst Wikipedias.

– Det er ironisk at et nettsted dedikert til å tilby informasjon, spres desinformasjon om Stop Online Piracy Act. Dette lovforslaget vil ikke skade Wikipedia, innenlandske blogger eller sosiale nettverkstjenester. Dette publisitetsstuntet utgjør en bjørnetjeneste overfor brukerne ved at det fremmer frykt i stedet for fakta. Kanskje Internett-brukerne under mørkleggingen se andre steder etter en presis definisjon av piratvirksomhet på nettet, sier Smith, som er fra Texas og representerer republikanerne.

Chis Dodd, tidligere senator og nå formann og toppsjef i Motion Picture Association of America (MPAA), har også kommentert «Blackout Day».

– Bare dager etter at Det hvite hus og hovedstøttespillere for lovgivningen har svart på den viktige bekymringen som var uttalt av motstander, og deretter bedt om at alle parter jobber i fellesskap, tyr noen teknologiselskaper til stunts som straffer brukerne dere eller gjør dem om til sine forretningsmessige spillebrikker, i stedet for å komme til bords for å finne løsninger til et problm som alle nå ser ut til å være enige om at er veldig reelt og skadelig, sier Dodd i en pressemelding.

– Dette er en uansvarlig respon og en bjørntjeneste mot mennesker som avhenger av disse for å få tilgang til informasjon og bruker deres tjenester. Det er også et misbruk av makt, gitt friheten disse selskapene har i dagens markedsplass. Det er en farlig og urovekkende utvikling hvor disse plattformene, som fungere som inngangsporter til informasjon, med hensikt vrir på fakta for å opphisse brukerne til å fremme bedriftenes interesser. Den såkalte mørkleggingen er bare en ny gimmick, men en farlig en, satt i live for å straffe folkevalgte og administrasjonsansatte som arbeider flittig for å beskytte amerikanske jobber mot utenlandske kriminelle. Det er vårt håp at Det hvite hus og kongressen vil be de som iscenesetter denne mørkleggingen om stoppe overdrivelse og PR-stuntene og engasjere seg i meningsfylt innsats for å bekjempe piratvirksomhet, avslutter Dodd.

Microsoft er også en stor aktør på Internett, men har – i motsetning til selskaper som Google, Facebook og Twitter – ikke flagget side i denne saken før nå. Selskapet deltar ikke i dagens aksjoner, men sier til Seattle Times at selskapet er motstandere av SOPA.

– Vi motsetter oss et vedtak om SOPA-lovforslaget slik utkastet ser ut nå. Vi mener at uttalelsen til Det hvite hus på en konstruktiv måte poengterer problemene med dagens lovforslag, behovet for å rette dem og muligheter for folk på alle sider til å snakke med hverandre om en bedre vei framover, heter det i uttalelsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.