FORBRUKERTEKNOLOGI

Mener de har løst mye av piratproblemet

Norske Secustream tar i bruk store ord: Vi har laget en piratsikker løsning for salg av TV og film over nettet.

2. mars 2007 - 11:14

Ingenting tyder på at Hollywood eller filmbransjen generelt vil gi slipp på løsninger for rettighetsstyring, også kjent som DRM, med det første. Dette vil Trondheim-selskapet Secustream utnytte.

Selskapet har utviklet en ny løsning for sikring av TV-innhold og film som skal være langt vanskeligere å knekke enn løsningene som benyttes i dag. Samtidig tilbyr løsningen brukerne en bedre fleksibilitet enn mange av konkurrentene.

Løsningen kan sikre innhold som selges over nettet, både som streames eller lastes ned. Teknikken kan dog ikke brukes sammen med DVD eller andre plateformater som HD-DVD.

Secustream ble etablert i fjor, men teknologien har vært under utvikling siden 2003. En patentsøknad ble levert inn for nærmere to år siden. Teknologien er utviklet av Christian Mönch og Gisle Grimen, som begge har bakgrunn fra Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU.

Daglig leder i selskapet, Gisle Østereng, forteller til digi.no at grunnen til at alle andre løsninger har feilet, er at de er basert på én stor hemmelighet. Avsløres den, er det fritt fram å benytte den samme metoden overfor på alle eksemplarer som er beskyttet på samme måte. Eksempler på dette er DVD og HD DVD.

- Secustreams løsning kan definitivt også crackes, men det eneste man oppnår er å få ett sekund med film. Dette krever at man har én gigabyte med riktige data. Så må prosessen gjøres på nytt for neste sekund, for metoden og nøkkelen som benyttes, byttes hvert eneste sekund, forklarer Østereng.

Løsningen til Secustream avhenger av at avspillermaskinen man benytter, er tilknyttet Internett. Hvert minutt streames nye nøkler ned til avspillerprogramvaren. Samtidig flyttes programvaren til nye områder i minnet til maskinen, slik at det skal bli vanskelige for angripere å finne noe nyttig der. I tillegg sjekkes det hvert minutt at ingen har tuklet med avspilleren, filmen eller, i de mest ekstreme tilfellene, selve PC-en.

Men film/TV-bransjen og Secustream vil aldri klare å løse piratproblemet helt. Før eller senere må det vises bilder på PC-skjermen. Og da kan man bruke grabber-programmer/maskinvare som ikke forsøker å hacke seg inn, men bare fanger/kopiere det som vises på skjermen. Det er mulig å forsøke å detektere bruk av slike løsninger før man starter en avspilling, men gitt tid og ressurser vil IT-flinke brukere kunne kopiere innholdet på denne måten.

- Vi har muligheten til å kontrollere hele avspillingsmiljøet, men innser at dette ikke nødvendigvis er så populært blant brukerne, sier Østereng.

Foreløpig er det bare innhold kjøpt over nettet løsningen vil benyttes sammen med, men Østereng sier at man om noen år trolig vil kunne benytte en kraftig, lokal prosessor til å generere kodene. Ser man bort fra mobiltelefoner, har de færreste MP3-spillere støtter for Internett-aksess.

- Det samme gjelder DVD. Mange benytter dette i bilen, men svært få har tilgang til Internett der, sier Østereng.

Secustreams løsning skal ikke være avhengig av noe spesielt operativsystem, noe som bør gjøre den mer interessant enn mange av DRM-løsningene som benyttes i dag. Avspillingsprogramvaren SecuShow skal fungere like godt med Windows, Linux og Mac OS X. Også mobiltelefoner og andre enheter kan i teorien benytte teknologien, men dette avhenger ifølge Østereng av enhetens regnekapasitet.

- Vi tilbyr forskjellige sikkerhetsnivåer, og de laveste bør kunne fungere i dagens mobiler, mener han.

Secustream leter i dag etter selskaper med distribusjonsrettigheter til film. Dette kan være norske selskaper som Canal Digital, Lyse og NRK, men også filmselskapene i Hollywood.

- Dessuten trenger vi flere dyktige C-programmerere, sier Østereng, som lokker med andeler i selskapet og fleksibilitet rundt arbeidssted.

- Vi er et internasjonalt selskap, så det er ikke slik at alle må sitte i Trondheim, forklarer han. Selskapet har i dag fire ansatte.

Ifølge Adressa.no fikk Secustream i går inn halvannen million såkalte såkornkroner fra Proventure Seed, et landsdekkende såkornfond i Trondheim. Hvis bedriften utvikler seg som forutsatt, ligger det en finansieringspakke klar for bedriften som inneholder 17 millioner kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.