RESULTATERFINANS

Meningsløs krangel om IT-fall

I Dagens Næringsliv krangler IT-aktører om hvem som spådde IT-fallet først. Sannheten er at de norske aktørene stilte seg i en lang kø av pessimister.

20. mars 2001 - 12:02

I ettertid av store hendelser dukker det alltid opp en rekke aktører som påstår de spådde hendelsen best eller først. Og styrten i IT-markedet er selvfølgelig intet unntak. Siden Nasdaq begynte å falle 11. mars i fjor, har den ene etter den andre påstått at de traff best. At de samme aktørene i finansmarkedet tidligere og ofte samtidig hausset markedet videre oppover, nevnes sjelden med et ord.

Her i Norge har vi fått en underholdende avlegger av denne debatten. Dagens Næringsliv lar stadig nye aktører stå frem og hevde at de spådde fallet før noen andre.

Dette er en meningsløs debatt. Det eneste den avslører er at det er svært vanskelig å treffe med spådommer, og at markedet og dets aktører med alle dens kloke hoder gang på gang blir tatt på senga av finansielle eller teknologiske hendelser. Dette gjelder også IT-nedturen etter årtusenskiftet.

I dag er det Ahlert Hysing, fagredaktør i Computerworld, som i DN får fortelle at dataavisen spådde fallet 18. februar i fjor, før både Christian Thommesen og Gartner Group hadde offentliggjort sine tanker om det samme. I et stort oppslag slo da Computerworld fast at nå ville dotcom-bransjen stupe.

Computerworld kan påstå de var dyktige og traff bra - Nasdaq nådde sin topp den 10. mars i fjor - men at de var først er ikke riktig.

For det første har Gartner Group rett i at deres spådom kom den 1. november 1999 (les pressemeldingen her). Men Gartner var ikke alene. En lang rekke bransjetopper, analytikere og IT-publikasjoner - inklusive blant andre Bill Gates - hadde for lengst spådd et massivt fall. Alle var enig om at det var umulig å forsvare at selskaper som Cisco hadde en P/E-verdi på 140. Her kan du lese advarselen fra Gates: Gates advarer mot nett-aksjer

Pessimistene sto i kø mens aksjeeierne fortsatte sitt pyramidespill. Jeg kommer i farten på en pessimist som var ute nesten ett år før Gartner Group: The Economist hadde i januar 1999 et forside-oppslag på "When the bubble burst".

Men var The Economist først?

Neppe.

Den kanskje mest underholdene parodien og generelle advarselen kom fra Larry Ellison i Oracle som skrev artikkelen og laget nettstedet Heyidiot.com. Les: Hei idiot - kjøp en Internett-aksje

Poenget er at i et marked med så mange aktører, vil spådommene alltid peke i alle retninger, selv om et flertall er enig om én bestemt retning. Du vil dessuten få oppmerksomhet ved å hevde noe annet enn hva markedstrendene viser. For premien ligger i fremtiden - å kunne si at du var først og traff best.

Det er billig å rope ulv, men det er dyrt å gjerde sauene sine inne.

Det er vanskelig å gå til sine aksjonærer og si at nå tror jeg bransjen snur, så mens markedet går som en kule, skal vi i morgen begynne å slanke.

Jeg kommer i farten på to stykker som kunne slått seg på brystet nå: IBM og Folketrygdfondet satset lite på Internett-selskaper og mistet dermed oppturen, men slapp dermed også fallet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.