RESULTATERFINANS

Mens vi venter på tallene

Omsetningen ved Oslo Børs har vært meget laber den siste uken, med nytt lavmål mandag. Det er fremdeles makroøkonomiske forhold som styrer utviklingen, også i IT-aksjene.

Jørgen Christiansen
28. sep. 1998 - 21:45

Kvartalsavslutningen er rett rundt hjørnet og det er en uke igjen før statsbudsjettet legges frem. Samtidig har likviditetstilførselen i markedet tørket helt bort. Da blir det heller dødt på en mandag i høstferien.

Omsetningen ved Oslo Børs nådde da også lavmål hittil i år med en omsetning av aksjer og grunnfondsbevis for under 400 millioner kroner.

Det er verdt å merke seg at selv med så lav omsetning ved Oslo Børs ble det omsatt aksjer i Merkantildata for "hele" 21 millioner kroner. Dette er på langt nær noe rekordbeløp for Merkantildata, men selskapets aksjer var det tredje mest omsatte papiret ved børsen mandag. Selskapet er sammen med spesielt Tandberg, Tandberg Television og NetCom blant de selskapene som har lykkes med å skape en viss internasjonal (les: Londonsk) interesse, noe som bidrar til at likviditeten ikke forsvinner helt når det ellers er knusktørt i Oslo.

Merkantildata kunne i dag følge opp Adolfsens Ericsson-skryt fra forrige tirsdag med en melding om at selskapene har inngått en omfattende avtale hvor Merkantildata skal installere kommunikasjonsløsninger for selskapet globalt. Avtalen er uten tvil en fjær i hatten for selskapet, samtidig som den bringer inn en omsetning på 50-100 millioner kroner.

Tandberg Data meldte på slutten av dagen om en utvidet OEM-avtale med Acer, denne gangen på selskapets MLR1 produkt. Avtalen har neppe stor betydning for selskapet, men er i det minste et positivt tegn på at eksisterende kunder fortsetter sitt samarbeid med Tandberg Data. Det var ikke offentliggjort økonomiske forventninger til avtalen.

En melding fra det svensk-noterte selskapet Allgon bør være interessant for Nera-investorer og analytikere. Selskapet, som produserer telefoni-antenner, kunne fortelle at de har fått kontrakt på produksjon av antenner til to-bånds satellitt- og mobiltelefoner som skal leveres av Huges til det arabiske selskapet Thuraya.

Kontrakten er ikke fullt så eksotisk som den høres ut til, men illustrerer to viktige trekk ved satellitt-kommunikasjonsmarkedet.

Thuraya er etablert i De Forenede Arabiske Emirater og skal levere satellitttelefoni til deler av Europa samt Afrika, Midt-Østen og India. Selskapet er således ett av flere kommende regionale satellitt-aktører, som utfordrer de etablerte globale aktørene, men også de kommende stor-aktørene som for eksempel Globalstar og Iridium.

Systemet Thuraya baserer seg på er to geostasjonære satellitter (i likhet med dagens Nera-løsning, som riktignok er global) og skal være "oppe og fly" fra år 2000. Telefonene derimot blir omtrent som Iridium-telefonene, nemlig tilnærmet vanlige mobiltelefoner (i størrelse) som kan "snakke" både på satellitt-frekvenser og vanlige GSM-frekvenser.

Det andre interessante trekket ved avtalen er at det er Huges selv - via et datterselskap - som leverer både satellitter og selve telefonene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra