BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer frihet skal gi mye raskere SSD-er

Ny teknologi skal gjøre underverker for skrivehastigheten til flashbaserte lagringsenheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2008 - 14:29

Flashminne-produsenten Sandisk kunngjorde i forrige uke at selskapet har utviklet et nytt filsystemsom skal gi en voldsom økning i ytelsen og påliteligheten til SSD-er (Solid-State Disks), altså lagringsenheter basert på flashminne.

Det nye filsystemet kalles ExtremeFFS og har ifølge Sandisk potensial til øke de vilkårlige skrivehastighetene med opptil 100 ganger i forhold til eksisterende systemer. ExtremeFFS skal bli levert i Sandisk-produkter i løpet av 2009.

ExtremeFFS tar i bruk en sidebasert algoritme, noe som betyr at det ikke er noen fast kobling mellom fysiske og logiske lagersteder. Når en sektor med data skrives, legges SSD-en det på det mest egnede og effektive stedet.

ExtremeFFS tar også i bruk en blokkeringsfri arkitektur, ved at alle NAND-kanalene kan opptre uavhengig. Dette betyr at noen kanaler kan lese, mens andre skriver eller bedriver datasanering.

Dessuten benytter ExtremeFFS bruksbasert lokalisering av innhold, noe som lar flash-administrasjonssystemet «lære» brukermønstre og over tid posisjonere data på en måte som skal gi bedre ytelse og levetid.

- Denne egenskapen vises kanskje ikke i ytelsestestene, men vi mener at det er det rette å gjøre for sluttbrukerne, sa Rich Heye, daglig leder for Sandisks SSD-virksomhet under Microsofts WinHEC-konferanse i forrige uke.

ExtremeFFS er basert på Sandisks TrueFFS-filsystem, som selskapet introduserte i 1994. Windows 95 hadde innebygd støtte for dette filsystemet.

Modell laget av Sandisk som viser at et PC-system med Windows Vista, Office 2007 og Photoshop CS2 nesten bare har vilkårlig trafikk mellom systemet og lagringsenheten, og at mer enn 50 prosent av skriveoperasjonene dreide seg om data på mindre en 4 kilobytes.
Modell laget av Sandisk som viser at et PC-system med Windows Vista, Office 2007 og Photoshop CS2 nesten bare har vilkårlig trafikk mellom systemet og lagringsenheten, og at mer enn 50 prosent av skriveoperasjonene dreide seg om data på mindre en 4 kilobytes.

- SSD-er vil revolusjonere klientlagringen, men vi trenger nye standarder for måling av ytelse som tillater dem å bli behandlet annerledes enn harddisker, sa Rich Heye under Microsofts WinHEC-konferanse i forrige uke.

Derfor har Sandisk også introdusert målene vRPM og LDE.

vRPM står for antall virtuelle runder per minutt. Det skal gjør det enklere for forbrukere å sammenligne SSD-er med harddisker når de brukes i PC-er.

- vRPM svarer på spørsmålet om hvor raskt du må rotere en virtuell harddisk for å oppnå ytelsesnivået som leveres av en SSD i en klient-PC, fortale Heye, som mener at SSD-er i 2009 vil ha en ytelse som er fire ganger høyere enn dagens SSD-er og seks ganger høyere enn de nyeste 2,5 tommers harddiskene.

LDE står på sin side for Long-Term Data Endurance og skal være et første mål i bransjen for å fortelle noe om den langsiktige levetiden til data.

- Dette er på mange måter det samme som å måle slitasjen til et bildekk, sa Heye,

Sandisk har levert inn et forslag og en teknisk beskrivelse til den ledende standardiseringsorganisasjonen i SSD-bransjen, JEDEC. Ifølge Sandisk skal forslaget allerede ha blitt gjennomgått og kommentert av flere av Sandisks SSD-konkurrenter og større PC-leverandører.

LDE skal representere den totale mengden av data som kan skrive i løpet av levetiden til en SSD. Sandisk vil utstyre framtidige SSD-produkter for PC-er med LDE og oppfordrer sterkt andre til å gjøre det samme.

Mer om LDE finnes i dette dokumentet, mens vRPM er nærmere beskrevet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.