BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer lagringsplass på håndholdt PC

Selv med relativt mye lagringsplass i H/PC og P/PC, så blir det fort fullt siden programmene også er relativt store. Utskiftbare medier er med andre ord veldig interessante også her.

Lars Kvanum
26. mai 2000 - 07:40

Etter en samtale med distributøren Mcom kom det en liten pakke til meg med nettverkskort og minnekort til Pocket PC-en min. Siden jeg allerede har funnet ut hvordan jeg får tilgang på Internett fra den mens den står til lading uten å bruke nettverkskort, så var minnekortene det mest interessante akkurat her og nå. Nettverkskortet og det minste minnekortet ble derfor lagret trygt i skapet mens det største minnekortet ble utvalgt til crash-testing.

Kortet, et 96 MB CompactFlash fra Pretec, hadde akkurat passe antall sider med manual etter min smak - ingen. Alt man trengte å vite sto på kortet, så det var greit.

Installasjonen var veldig grei. Jeg puttet kortet inn, og så var det 96 MB ekstra minne på den. Å legge inn ting på den var også rimelig enkelt. I Windows Explorer skal man få opp et tre som heter Mobile devices (på den engelske versjonen). Under denne finner man maskinen sin, og under denne ligger alle filene. Her har man en ny mappe som heter Storage Card, og det er denne mappen som er det nye kortet.

Å fylle opp kortet gikk uten problemer i det hele tatt, og til da var jeg veldig imponert over hvor enkelt dette egentlig var.

Helt til jeg skulle bruke filene...

Det er vel ikke noe å legge skjul på at måten jeg testet dette på var å kopiere inn 90 MB med MP3-filer, og mens disse ble kopiert inn hadde jeg allerede hentet ned en MP3-spiller som så ganske grei ut. Siden alt hadde gått så fint frem til da burde jeg egentlig visst at problemene snart kom, for det gjør de som regel. Spilleren jeg hadde lastet ned taklet ikke å spille fra minnekortet, og det klarte ikke Microsofts Media Player heller. Siden det kom en litt snodig feilmelding som sa at den ikke kunne finne filene jeg klikket på, tok det litt tid før jeg begynte å lete etter informasjon om problemet. Det så jo tross alt ut som om filene var korrupte eller noe i den duren.

Litt surfing ga meg fort svaret, og jeg lastet ned en nyere og bedre spiller. Så fort jeg fant programmer som støttet minnekortet var egentlig alt fryd og gammen. De eneste problemene jeg hadde var ting som ikke hadde noe med selve kortet å gjøre, men programmene som skulle bruke filene som lå på det.

En annen kjekk ting er at man i prinsippet skal kunne ta CompactFlash-kortet fra den håndholdte maskinen og sette rett inn i en MP3-spiller eller digitalt kamera hvis de bruker samme type kort, eller andre veien hvis man for eksempel vil redigere bildene man har tatt med kameraet og så sende dem på e-mail.

Noe annet ting som ikke gikk helt etter planen var installasjonen av en overgang jeg fikk tak i, som skulle la meg bruke CF-kortet i en maskin med PCMCIA-porter. Smart av skade og i mangel på en egen laptop valgte jeg å teste denne løsningen på en kollegas maskin, og det var lurt. Det kan godt hende at det var den maskinen som var installert feil, for kortet ble detektert riktig og det ble lagt inn drivere og alt så fint ut. Helt til maskinen hang. Og den ville ikke komme inn i Windows igjen når jeg restartet den. Etter litt testing viste det seg at det hadde blitt lagt til en ekstra harddisk-kontroller. Jeg fjernet den, sjekket at Windows startet ordentlig og snek meg ut. Det er mulig denne løsningen fungerer fint, men det er kanskje greit å være i nærheten av noen datakyndige hvis man skal prøve dette selv. Det hadde jo unektelig vært kjekt å få kortet til å fungere på en bærbar også, siden det er mye raskere å kopiere ting rett over til kortet enn å bruke sync-programmet. Hvis man får overgangen til å virke, så er det jo egentlig ikke mange grenser for funksjonalitet man kan få på laptopen sin. Ting som innebygget digitalt kamera, GPS og lagringskort er ting som hadde vært kjekt å ha.

Kortene er også utrolig kjekke å ta backup til. Dette kan sikre deg mot tap av data hvis du er ute og reiser og klarer å gå tom for batteri.

Det finnes flere modeller for både type I og type II CF-kort, så pass på at du ikke kjøper et kort som ikke passer i maskinen din.

Importør i Norge er Mcom AS. De har en oversikt over forhandlere i hele landet, så det bør ikke være problemer å finne en i nærområdet eller som sender i posten.

Veiledende pris er, i følge importøren, 2.498 kroner for 96 MB type I og 2.363 kroner for 80 MB type II, som er de største minnekortene fra Pretec til nå.

Kortene kommer i størrelser på opptil 96 MB, men det er større enheter på vei.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.