JUSS OG SAMFUNN

Meyer ville ha samlet helse-IT

Helsesektoren er midt i en kostbart digitalisering. Moderniseringsminister Meyer sier han ville ha gjort det annerledes.

13. apr. 2005 - 12:05

Digitaliseringen av helsesektoren som nå pågår ville uten sammenligning vært Norges største IT-prosjektet – hvis det hadde hatt et samlet budsjett. Men nå skjer milliardinvesteringene både fra det enkelte sykehus, gjennom grupper av sykehus, og gjennom helseregionene.

I årene fremover skal alle de ulike systemene integreres i et nasjonalt helsenett, noe en rekke bransjeledere tidligere har påpekt overfor digi.no blir dyrt og komplisert.

    Les også:

Under et intervju med digi.no forteller moderniseringsminister Morten Andreas Meyer at han gjerne skulle ha gjort dette annerledes.

digi.no spurte om han som IT-minister var fornøyd med måten digitaliseringen av helsevesenet ble gjennomført. Dette hadde Meyer åpenbart tenkt mye på, for svaret kom kontant og ble kanskje litt uvanlig ærlig fra en politiker.

– Det ville være helt umulig å ikke være engasjert i dette når man er IT-minister, det er innen helse de mest umiddelbare gevinstene på IT ligger. Og jeg rister oppgitt på hodet når jeg får vite om hvordan det har fungert. Proprietære systemer, småkonger på enkelte sykehus som velger systemer uten hensyn til andre aktører og pasienter, og hundrevis av forskjellige systemer som ikke snakker sammen, lister Meyer opp.

digi.no opplyser Meyer om at han ikke tar hardt i. Bare på Rikshospitalet har man i en felles portal samlet 1200 systemer, hvorav 250 har pasientdata.

– 1200 systemer, det er helt utrolig, sier Meyer og rister på hodet.

– Jeg hadde ønsket en nasjonal samordning av investeringene, sier Meyer til digi.no, underforstått at nå er det for sent.

Men Meyer påpeker at det hadde tatt mye tid å legge en nasjonal, koordinert plan.

– Men med hensyn til tempo er utfordringene store nok på helseforetaksnivå. Jeg er fornøyd, det er mye bra som skjer, blant annet rundt planene på nasjonalt helsenett .

IT-ministeren mener påpeker at «det beste må ikke bli det godes fiende».

– Vi kunne godt ha gjort det annerledes, men vi får nå noen raske gevinster når vi gjør det på en mindre sentralisert måte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.