BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft blir ny Janco-eier

Programvareselskapet Microsoft kjøper en aksjepost på mellom 7 og 8 prosent i nederlandske United Pan- Europe Communications NV (UPC), for 300 millioner dollar. UPC er blant annet eier av den norske kabel-TV operatøren Janco Multicom.

Frode Eriksen
28. jan. 1999 - 07:34

Ifølge UPC kommer Microsoft inn på eiersiden i Janco Multicoms eierselskap gjennom en IPO i UPC som gjennomføres i forbindelse med børsintroduksjon av selskapet på Nasdaq og Amsterdam-børsen. UPC henter inn kapital tilsvarende omlag en tredel av selskapet og Microsoft er et av selskapene som er med på aksjeutvidelsen, ved at selskapet nå kjøper vel en fjerdedel av de nye aksjene. Tegningen av UPC-aksjene avsluttes i februar.

I avtalen mellom UPC og Microsoft er ifølge de to selskapene "teknisk" og betyr at selskapene skal samarbeide om prosjekter for å levere Internett, IP-telefoni og andre interaktive tjenester til UPCs europeiske kunder.

Microsoft har den senere tiden kjøpt seg opp i en rekke kabel-TV selskap, sist på mandag denne uken da selskapet kjøpte eierandeler for 500 millioner dollar i Englands tredje største kabel-TV selskap, NTL Inc.

Microsoft begrunner interessen for kabel-TV bransjen med at raskere Internettaksess via TV-kabelen er avgjørende for utviklingen av Internett og bredbåndstjenester. Også en av Microsofts tyngste eiere, Paul Allen, har kjøpt seg opp i en rekke kabel-TV selskap.

- TV, datatjenester og telefoni krever løsninger som Microsoft kan levere, sier toppsjef i UPC, Mark Schneider. Microsoft har ikke kommentert avtalen.

UPS har via sine ulike datterselskap, der Janco Multicom er ett, ambisjoner om å tilby teletjenester på sitt kabelnett til sine 3,4 millioner europeiske kunder. Selskapet har allerede i underkant av 14.000 telefon-kunder og 13.000 Internett-kunder.

UPC er eid av amerikanske United International Holdings Inc.(UIH), og vil etter aksjeutvidelsen fremdeles sitte med aksjemajoriteten i selskapet med ca. 63 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.