BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft bør saksøkes for 21 milliarder dollar

En kjent ekspert i økonomisk politikk, Stanford-professor Robert E. Hall, sier til New York Times at Microsoft bør saksøkes privat for 21 milliarder dollar.

10. apr. 2000 - 11:36

Biografien på nettstedet til Stanford University presenterer Hall som en ekspert på pengepolitikk, inflasjon, skatt og arbeidsløshet. Han forsker i dag blant annet på økonomien i høyteknologisektoren. Hall er kjent som tilhenger av flat beskatning. Han er kjent i USAs hovedstad både som presidentrådgiver og vitne i kongresshøringer om økonomisk politikk.

Hans råd til myndighetene i Microsoft-saken er at de nøyer seg med det de har oppnådd hittil, lar være å kreve spesifikke straffetiltak og heller overlater til bedrifter, organisasjoner og individer å straffe Microsoft gjennom private søksmål.

Hall mener at Microsoft bør kunne saksøkes for minst 21 milliarder dollar. Han har kommet fram til dette beløpet gjennom å utvikle en økonomisk modell som viser at Microsoft har overpriset Windows med rundt ti dollar per eksemplar. Det betyr at brukerne er påført minst sju milliarder dollar i økonomisk skade. Etter tommelfingerregelen om tredobbel erstatning for økonomisk skade, bør den samlede mengden søksmål beløpe seg til minst 21 milliarder dollar. Slike søksmål skulle være mer enn nok til å sikre at Microsoft slutter å bryte loven, mener Hall.

Modellen ble presentert på årskonferansen til American Economic Association i januar.

New York Times hentet en motforestilling hos en tidligere medarbeider i USAs justisdepartement, i dag direktør ved Brookings Institution, Robert Litan. Han sier at en slik framgangsmåte ville bety et fullstendig svik fra myndighetenes side. Ifølge Litan er ikke hensikten med myndighetenes antitrustsøksmål å forberede søksmål fra private, men nettopp å gjennomføre nødvendige straffetiltak for å stanse og hindre ulovlig virksomhet.

Litan advarer også at det kan være vanskelig å bruke kjennelsene som hittil er levert i Microsoft-saken til å underbygge argumenter om at forbrukere har lidd skade som følge av Microsofts framferd.

Det er hittil varslet 115 private søksmål mot Microsoft.

Les også dette om Microsoft-saken:


Microsoft-saken: Internet Explorer kan eksproprieres
Sun vurderer enda et søksmål mot Microsoft
EU-kommisjonen har en rekke klager på Microsoft
Enighet om fortgang i Microsoft-saken
Microsoft kjent skyldig
Microsoft skylder på delstatene
Sun-sjef oppfordrer til flere søksmål mot Microsoft
Mekleren ga opp i Microsoft-saken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.