RESULTATERFINANS

Microsoft-dommer holder kortene tett til brystet

Høringen i delstatenes utvidede søksmål mot Microsoft er avsluttet. Dommeren har gitt null tegn på hva kjennelsen kan bli.

14. mai 2002 - 09:31


Dommeren har holdt kortene tett til brystet, og har utsatt alle avgjørelser som kan gi noen peker på hva kjennelsen kan bli.


  • hvorvidt forliket kan godkjennes,
  • om, og i så fall hvilke, av delstatenes skjerpede straffetiltak som skal gjennomføres,
  • hvorvidt Microsofts etterkommelse av straffetiltakene skal overvåkes av en komite på tre personer, slik forliket fastslår, eller av en person med utvidede fullmakter - en "special master" - slik delstatene krever.

Amerikanske eksperter ser stort sett ut til å mene at Microsoft har gjort en bra figur under høringene, selv om flere av selskapets vitner er blitt avslørt som nærmest kunnskapsløse nikkedukker.Bill Gates

Les også:

Delstatene har gjort flere prosedyrefeil som Microsoft har vist å utnytte. Ved å trekke egne vitner har Microsoft greid å hindre framlegging av bevismateriale som kunne skadet selskapets sak. Dessuten somlet delstatene med å presentere vitnet som skulle demonstrere hvordan Windows XP Embedded kunne brukes til å sette sammen et brukbart operativsystem for PC-er, slik at de til slutt måtte gi opp hele demonstrasjonen. Demonstrasjonen kunne spilt en avgjørende rolle for dommerens syn på hvorvidt det i det hele tatt lar seg gjøre å tilby en modulær versjon av Windows til PC-er, og hvorvidt en slik versjon kan bygge på XP Embedded.

Les også:

En analytiker som er spesialist på Microsoft mener at hele saken koker ned til hvem som skal kontrollere distribusjonen av grunnleggende programvare for PC-er. Slik situasjonen er i dag, og slik den i hovedsak vil fortsette dersom delstatene ikke vinner fram, danser PC-leverandørene etter Microsofts pipe. Dersom delstatene får medhold, kan leverandørene sette sammen den Windows de ønsker, og fritt hente applikasjoner som nettleser, meldingsklient og multimediaspillere fra Microsofts konkurrenter. De vil også styre sitt eget supportansvar, i motsetning til i dag, der Windows Update gjerne kolliderer med en leverandørs skreddersydd alternativ, og fører til bråk fra utilfredse og forvirrede kunder. Leverandørene vil også trolig kunne slippe billigere unna i forhold til Microsoft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.