UTVIKLING

Microsoft etablerer .NET-stiftelse

Vil redusere skepsisen mot selskapets åpen kildekode-engasjement.

Microsoft overlater forvaltningen av en rekke .NET-relaterte åpen kildekode-prosjekter til en nyetablert stiftelse.
Microsoft overlater forvaltningen av en rekke .NET-relaterte åpen kildekode-prosjekter til en nyetablert stiftelse.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2014 - 10:42

Fra å være total motstander av åpen kildekode, har Microsoft det siste tiåret oppdaget at konseptet kan ha noe for seg. Derfor har selskapet gitt ut ganske mye programvare med åpen kildekode og frie lisensordninger. Men mange har Microsofts fortid friskt i minnet, noe som har ført til at selskapets engasjement har blitt sett på med ikke så rent lite skepsis.

I går, under selskapets Build-konferanse, ble det kjent at Microsoft har etablert en uavhengig stiftelse som skal fremme åpen utvikling og samarbeid rundt samlingen av åpen kildekode-teknologier for .NET.

Den nye stiftelsen, .NET Foundation, vil fra starten overta forvaltningen av 24 åpen kildekodebaserte .NET-prosjekter. Det meste stammer fra Microsoft, inkludert flere ASP.NET-prosjekter. Men også Xamarin har bidratt med seks prosjekter.

Microsoft oppfordrer interesserte til å komme med tilbakemeldinger eller direkte involvering i fellesskapet for å kunne påvirke at .NET utvikles i for å møte de stadig endrede behovene til kundene.

Raskere innovasjon

S. Somasegar, sjef for Microsofts utviklerdivisjon, sier i pressemeldingen at selskapet har erfart at det å åpne utviklingsprosessen for fellesskapet har ført til raskere innovasjon. Han nevner spesielt ASP.NET som et eksempel på dette.

– Engasjement i fellesskapet gjennom åpen kildekode-stiftelser har vist seg å fostre og forbedre kjerneteknologier som IT-bransjen avhenger av. Utviklere overalt innoverer raskt med den iboende kraften og fleksibiliteten til .NET, så det vil bli spennende å se hvordan framtiden tar form med bransjens deltakelse i åpen kildekodeprosjekter ved .NET Foundation, sier Gianugo Rabellino, seniordirektør for åpen kildekode-fellesskap ved Microsoft Open Technologies, i en pressemelding.

Rød klut?

– .NET Foundation vil bidra til at adopsjonen av .NET øker på tvers av alle plattformer og formfaktorer – servere, mobile enheter og stasjonære maskiner, sier Miguel de Icaza, medgründer og teknologidirektør i Xamarin.

– Vi ser fram til å samarbeide med Microsoft og hele .NET-utviklerfellesskapet for øke innovasjonstankten, sier de Icaza, som er utnevnt til styremedlem i .NET Foundation.

Selv om de Icaza har kommet med betydelige bidrag innen fri programvare – blant annet startet han GNOME-prosjektet sammen med Federico Mena, har han ingen høy stjerne i de mer fundamentalistiske kretsene i fri programvare-fellesskapet. Årsaken er hans forfekting av Microsoft-teknologi i de senere år. Richard Stallman, president i Free Software Foundation, skal i 2009 ha sagt at de Icaza i praksis er en forræder mot fri programvare-fellesskapet og en Microsoft-apologet.

Dermed kan hans engasjement i .NET Foundation virke mot noe av den hensikten Microsoft har med .NET Foundation, blant annet å redusere skepsisen mot selskapets åpen kildekode-engasjement. Trolig vil det hele avhenge av hvilke aktører som etter hvert velger å engasjere seg i stiftelsen.

Invitasjon

På stiftelsens nettsted heter det nemlig at den i løpet av de kommende månedene vil invitere mange selskaper og fellesskapsledere til å bli med i stiftelsen, inkludert i styret. Først da skal det besluttes hvordan stiftelsen skal drives.

I pressemeldingen siterer .NET Foundation en rekke personer som uttrykker seg positivt om nyheten. Men de fleste av disse er allerede brukere av .NET-teknologier. En som kanskje er mer nøytral, er Paul Betts i GitHub.

– Åpen kildekode er har stor betydning for sunnhetstilstanden til ethvert utviklerfellesskap. Det å får utviklere involvert og å bygge ting samme bidrar til bedre produkter og bedre utviklere, og jeg er begeistret over å se at Microsoft utvider sin støtte til åpen kildekodeprosjekter, sier Betts.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.