JUSS OG SAMFUNN

Microsoft etterforskes for bestikkelser

Partnere i flere land skal ha gått over streken.

I 2012 innførte USAs finanstilsyn en ordning som ikke bare verner tipsere, men også belønner dem dersom tipset fører til vellykket søksmål mot korrupsjon.
I 2012 innførte USAs finanstilsyn en ordning som ikke bare verner tipsere, men også belønner dem dersom tipset fører til vellykket søksmål mot korrupsjon.
20. mars 2013 - 10:01

Loven som regulerer amerikanske selskapers forretningspraksis i utlandet, Foreign Corrupt Practices Act (FPCA) gjør selskapene medansvarlige for hvordan deres lokale partnere opptrer, også i tilfeller der de selv ikke har visst hva som foregikk.

Wall Street Journal avdekker at Microsoft etterforskes for partneres bestikkelser i tre land, Kina, Romania og Italia.

Avisas kilder er ikke navngitt. USAs finanstilsyn SEC avstår fra kommentar, i likhet med USAs justisdepartement. Etterforskningen er i en tidlig fase, og myndighetene har ikke formelt beskyldt Microsoft eller partnerne.

Påstandene om bestikkelser i Kina er gamle. I 2010 avsluttet Microsoft en ti måneder lang intern granskning, gjennomført av et eksternt advokatfirma hyret inn for anledningen. Granskningen konkluderte med at intet galt hadde skjedd.

I 2012 gikk den samme varsleren til amerikanske myndighetene, og gjentok påstandene. Vedkommende skal ha arbeidet for Microsoft fram til 2008, og skal ha vært innblandet i en arbeidsrettstvist med selskapet.

Det året innførte SEC nye regler for håndtering av varslere: Dersom tipset fører til at det anklagede selskapet må betale en bot eller en erstatning til det offentlige, kan varsleren få utbetalt opptil 30 prosent av det samlede beløpet. Reglene verner også varslere mot represalier fra arbeidsgivere, og har ført til en betraktelig økning i antall troverdige tips.

Påstandene om bestikkelser i Romania gjelder distributører som skal ha betalt for å sikre seg programvareavtaler med kommunikasjonsdepartementet. Departementet sier til avisa at påstandene ikke stemmer overens med tilgjengelig dokumentasjon, og at departementet ikke kjenner til forholdet mellom Microsoft og deres partnere.

I Italia dreier påstandene seg om gaver fra Microsoft-partnere til offentlige ansatte.

Microsoft har kommentert etterforskningen i et innlegg på Technet av John Frank, visepresident og assisterende juridiske direktør.

Frank skriver at Microsoft ikke kan kommentere pågående etterforskning. Han sier Microsoft tar alle påstander om korrupsjon og bestikkelser alvorlig, og samarbeider med all offentlig etterforskning.

Han peker videre på at det er mye å holde styr på: Microsoft opererer i 112 land, og har 98 000 ansatte og 640 000 partnere. 170 arbeider på heltid med å overvåke håndhevingen av bedriftens interne retningslinjer og oppfølging av offentlige pålegg.

– Det er ikke mulig å si at det aldri vil forekomme lovbrudd. Vårt ansvar er å lære opp våre ansatte, og bygge systemer for å avverge og oppdage brudd. Når vi mottar påstander [om brudd] skal vi etterforske dem fullt ut og gjennomføre hensiktsmessige tiltak. Dette er et ansvar vi tar på alvor, skriver Frank.

I en kommentar i Forbes skriver Alexandra Wrage, leder for antikorrupsjonsorganisasjonen Trace International, at Microsoft ser ut til å ha gjennomført troverdige tiltak for å hindre bestikkelser fra egne ansatte og fra partnere. Hun peker på at selskapet krever at alle partnere setter seg inn i og følger opp regler som eksplisitt forbyr bestikkelser, og at Microsoft har anstrengt seg for å oppmuntre til intern rapportering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.