BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft IE5 rapporterer dine favoritter

Kult med logo til hvert nettsted på favorittlista, tenkte Microsoft og bygget egenskapen inn i Internet Explorer 5. Men ordningen innebærer at nettleseren på egen hånd melder fra til nettstedet at du har opphøyet det til favoritt.

Eirik Rossen
20. apr. 1999 - 02:58

Poenget er at tilbakemeldingen fra nettleseren til nettstedet skjer uten at du merker det, og uten at du har mulighet til å slå av mekanismen som automatisk innhenter en logo fra nettstedet du vil ha på din private favorittliste.

Teknisk sett er ordningen svært enkel. Når du er innom en side fra din favorittliste (Netscape kaller det "bookmarks"), er Internet Explorer 5 (IE5) programmert til å lete etter og laste ned en fil kalt favicon.ico i nettstedets rotkatalog. Etter hvert blir favorittlista di ganske fargerik. Det virker magisk, men er det selvfølgelig ikke.

Nettstedet skiller ikke mellom deg og din nettleser. Selv om IE5 gjør ting du ikke vet om, og ikke kan hindre, oppfatter nettstedet at henvendelsen kommer fra deg. Det oppfatter at du personlig har vært innom og lastet ned en fil. Dette er oppførsel som logges, helt rutinemessig. Nettstedet registrerer følgelig at du har lastet ned favicon.ico og når du har gjort det.

Egenskapen er beskrevet helt åpent på Microsofts nettsted, og det virker som selskapet ikke har hatt noen baktanke med ordningen.

Nettstedet Wired oppdaget ordningen da stedets programvaresjef Kevin Cooke gikk gjennom sin tjenerlogg. Alle som hadde tilføyd Wired til sin liste over favorittnettsteder var ubønnhørlig registrert. I en kommentar skriver nettstedet at det kunne brukt denne informasjonen til å samle enda mer personlig data, oftest uten at personene det gjaldt var klar over det.

Poenget er at nettsteder har fått enda et elektronisk spor å spille på, og personvernet på Internett enda en knekk, uten at det synes å ha vært meningen. Microsofts umiddelbare respons var at følgene for personvernet var "uheldige" og at man ville se på mulige alternative ordninger.

Episoder som dette forsterker behovet for at teknologer må la sine påfunn granskes av folk med trening i å se elektroniske nyheter fra mer enn én synsvinkel, og som kanskje er særlig bevisst hvilke samfunnsmessige følger det kan få dersom den elektroniske offentligheten blir like nøye overvåket som en luftegård for psykotiske mordere. Hvis hvert eneste klikk på hvert eneste nettside vi er innom skal gi et varig spor i et eller annet register, er det snart ikke noe personvern igjen å nevne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra