BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft jobber med turbo-Napster

Microsoft jobber med et enormt P2P-prosjekt som vil sette Napster helt i skyggen. Flere andre prosjekter er også igang.

11. jan. 2001 - 06:43

Det er ikke bare Intel som vil jobbe med Napster-lignende teknologi.

Yusuf Mehdi er visemarkedssjef i Microsoft, og like før jul hintet han om at selskapet var igang med utvikling av såkalt peer-to-peer-teknologi i et intervju med Financial Times.

Siden det har digitoday prøvd å få tak i herr Mehdi for videre informasjon, men ikke vært i stand til å trenge gjennom muren av PR- og informasjonsmedarbeidere som selskapet holder seg med.

Nå kan amerikanske ZDNet avsløre kodenavnet på prosjektet, og at det dreier seg om noe ganske mye større enn bare å dele MP3-filer med vennene sine.

Med prosjektet 'Farsite' håper selskapet å én dag kunne utnytte båndbreddesterke nettverk til distribuert, ikke-hierarkisk lagring og effektive ASP-tjenester i nettverk med kanskje så mange som 100.000 datamaskiner.

Men det er flere som undersøker mulighetene.

California-universitetet på Berkeley - med støtte fra Defense Advanced Research Projects Agency, IBM og EMC - jobber med et annet prosjekt, dette med kodenavn OceanStore, skriver ZDNet.

Prosjektene er årevis fra kommersiell bruk ennå, men forskerne ser for seg at man en gang i fremtiden vil ha nettverk som tåler hva som helst av applikasjoner og tjenester kjørt over nettet.

Begge systemene satser på serverløse filsystemer, slik at det ikke finnes noen sentral server som kan tettes til av trafikk hvis mange bruker det samtidig.

- Napster har en sentral indekskatalog. Det er bare filsystemet deres som er P2P, sier Farsites prosjektleder Bill Boloski. Han vil ha fullstendig desentralisering av alle deler av teknologien.

Men det er ikke fjortenåringen på rommet som skal bruke P2P-teknologien fra de to selskapene. Microsoft ser for seg rundt 100.000 maskiner, mens OceanStore-snakker om nettverk på ti milliarder maskiner, ifølge ZDNet.

OceanStore blir utviklet av den samme gruppen som står bak xFS-filsystemet, og har dermed sin bakgrunn i distribuerte filsystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra