FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft med fildeling i neste Messenger

Microsoft slapp i denne uken en lukket betautgave av selskapet neste Messenger-klient. Nyhetene er mange.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. des. 2005 - 10:45

Windows Live Messenger er navnet på neste utgave av MSN Messenger. Tidligere denne uken gjorde Microsoft en lukket betautgave av klienten tilgjengelig for utvalgte brukere i USA, Storbritannia, Japan, Australia, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, Brasil, Korea, Nederland og Spania.

Microsoft begrunner den begrensede tilgangen med at det at det blitt gjort enkelt svært store endringer som ennå ikke er ferdigtestet. I tillegg vil en del av den nye funksjonaliteten være så serverkrevende at selskapet ønsker å en gradvis økning i bruken.

I den offisielle "Inside Windows Live Messenger"-bloggen beskrives en mengde ny funksjonalitet som kommer i den nye utgaven.

Kontaktlisten kan nå romme 600 kontakter. Alle brukerens Hotmail-kontakter legges automatisk til listen, men kan fjernes fra visningen ved hjelp av ulike filtre.

For å finne fram til én person blant så mange kontakter, har Microsoft inkludert en interaktiv søkefunksjon selskapet kaller "Word Wheel". Så snart brukeren begynner å skrive, reduseres listen over alternative kontakter. Søket er ikke bare basert på brukerens visningsnavn, men også i personlig melding, e-postadresse og telefonnummer. Dette betyr at det er mulig å finne fram til kontakten selv om vedkommende til stadighet endrer visningsnavn. Brukeren kan nå også gi kontaktene personlige kallenavn i stedet for visningsnavn. Velkjent funksjonalitet fra Messenger Plus!.

Dessuten kan hver kontakt nå utstyres med telefonnummer, hjemadresse, fødselsdag eller små notater.

En funksjonalitet mange har savnet i Microsofts lynmeldingstjeneste, som har vært tilgjengelig i mange år i blant annet Yahoo!s tilsvarende løsning, er muligheten til å sende lynmeldinger til brukere som ikke er logget på – det vil si offline-meldinger. Mottakeren vil motta meldingene straks vedkommende logger seg på igjen. Noen vil nok argumentere med at e-post tilfredsstiller det behovet - andre mener at det er langt enklere og raskere å sende lynmeldinger enn e-post.

Det har en stund vært mulig å være innlogget med MSN Messenger, men opptre som offline. I denne tilstanden har man muligheten til å være logget på uten å bli plaget av henvendelser fra andre. Men man har ikke hatt muligheten til å sende meldinger selv, heller. Og da har noe av hensikten falt bort.

Microsoft har endret dette, slik at brukeren nå kan føre en samtale med en person uten at andre oppdager at brukeren er logget på.

En annen nyttig nyhet er muligheten for tidsstempling av alle meldinger.

Brukergrensesnittet har fått en ansiktsløftning ved at brukerne kan velge farger, mulighet for å tone ned de grafiske effektene - "Turning off the Christmas Tree", som de kaller det internt i Messenger-gruppen. Dessuten skal listen over kontakter bedre kunne konfigureres av brukeren og sorteres på ulike måter.

Brukerne kan nå opprette en delt filmappe for hver av kontaktene. Filene lagres tydeligvis på en server hos Microsoft. Dette gjør det mulig for en Messenger-bruker å få tilgang til filene hvis vedkommende logger seg inn på en annen maskin enn den opprinnelig.

Endringer som gjøres i filene, vil automatisk forplante seg til kontakten når vedkommende logger seg på. Microsoft lover at det bare er endringene i filen som sendes over, ikke hele filen. Filene vil være krypterte under transporten. Det skal ikke være noen begrensning i mengden data brukerne kan dele på denne måten.

Hvis begge brukerne gjør endringer i filen mens de er avlogget, vil endringene til ene blitt tatt til følge og endringene til den andre bli lagt i en konfliktmappe.

Windows Live Messenger inkluderer nå også en IP-telefoniklient som kan brukes til å ringe vanlige telefonabonnenter. Prisen antydes til å være omtrent 2 cent i minuttet, også for utenrikssamtaler. Denne tjenesten skal Microsoft tilby i samarbeid med telefonselskapet MCI, basert på den eksisterende MCI Web Calling-tjenesten. Det er uklart om dette blir tilgjengelig for norske brukere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.