JUSS OG SAMFUNN

Microsoft Passport frigjør deg fra "cookies" og den faste PC-en

Microsoft lanserer Passport i Norge, en gratis tjeneste som tilbyr ett passord til alle nettsteder, brukerprofilering uten PC-spesifikke "cookies" og maskinuavhengige elektroniske penger.

Eirik Rossen
21. des. 1999 - 18:21

Etableringen kan betraktes som et tegn på at Microsoft følger opp i praktisk handling erkjennelsen av at PC-dominansen snart er forbi. Microsoft Passport lar deg bruke Internett-tjenester med utgangspunkt i din brukerprofil, uavhengig av hva slags apparat du bruker for å få tilgang til nettet.

Brukerprofilen omfatter blant annet tilgang til tjenester som ellers er beskyttet av brukernavn og passord. Når du logger deg på Passport-tjenesten, kan du bruke de lukkede nettstedene som deltar i ordningen, og som du ønsker tilgang til, uten å måtte oppgi ytterligere brukernavn og passord. Nettstedene søker i stedet din personlige profil hos Passport, og legger opp tjenesten etter det.

Microsoft forsikrer at tilgang til brukerprofilene er begrenset til nettstedene som du ønsker skal ha det.

- Passport er brukeridentifikasjon og pengepung, forklarer Internett-ansvarlig i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad.

- Det er ikke brukervennlig å måtte huske rekker med nettstedspesifikke brukernavn og passord, mener han.

Tjenestens verdi for brukeren er avhengig av hvilke nettsteder som er med på ordningen. Denne listen er foreløpig ikke særlig imponerende, men Seierstad forsikrer at Microsoft Norge vil få med en rekke norske e-handelssteder. På den internasjonale lista er blant andre Barnes&Noble og Dell oppført som påtroppende medlemmer av pengepung-ordningen.

Om sikkerheten i ordningen lover Microsoft følgende: "Den personlige informasjonen er beskyttet av kraftig krypteringsteknologi og strenge retningslinjer for beskyttelse av private opplysninger, og du har alltid kontroll over hvilke områder som har tilgang til den, inkludert e-postadressen og den vanlige adressen din. Og når du logger ut, slettes all Passport-relatert informasjon fra maskinen, noe som betyr at det trygt kan brukes på fellesmaskiner eller delte maskiner."

Inntil videre er denne tjenesten gratis, i likhet med andre tjenester knyttet til Microsoft Network (MSN) som e-post-tjenesten Hotmail, meldingstjenesten Instant Messenger og nettsted-tjenesten MSN Web Communities.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.