KOMMENTARER

Microsoft truer hele IP-telefoni-bransjen

Microsoft er i ferd med å smi selve herskerringen for IP-telefoni.

31. aug. 2005 - 11:42

I 2005 skulle det snart bare vært 4-5 teleselskaper igjen i Europa. Dette var en ide som flere teleanalytikere mente var realistisk for fem år siden. På den tiden bød bransjen flersifrede milliarder for sine 3G-lisenser, og Forrester Research mente 3G-kostnadene ville drive konsolideringen.

Mer feil kunne det ikke ha blitt. Fem år senere dukker det nå opp stadig flere globale teleaktører. De tilbyr tjenestene sine globalt, men er slett ikke så dominerende som man hadde forestilt seg.

Markedet er ikke konsolidert, det er totalt fragmentert.

På lokalt plan i Norge har det meste som kan krype i bransjen nå startet sitt eget IP-telefoniselskap. Etter at Telio åpnet butikken i Norge har syndefloden kommet.

Det samme mønsteret gjentar seg nå globalt, og det var Skype som virkelig inspirerte markedet. Med sine taletjenester, som tilbys globalt, har Skype på kort tid fått svært mange brukere, og stadig flere kopier.

Disse selskapene setter bare opp en server og krever minimalt av kundene: bredbånd, mikrofon og høytalere, og installerer en PC-klient. De tilbyr typisk gratis samtaler mellom PCer som har installert samme PC-klient, og tar penger for samtaler til fastnett og mobiltelefoner.

Norske Phonzo finnes så langt bare på norsk, men et annet norsk selskap, Vyke, ser ut til å ha globale ambisjoner. Da norske JustIP nylig ble lansert, åpnet de for kunder i 15 land.

Voipbuster prøver samtidig å få oppmerksomhet ved å tilby gratis samtaler til fasttelefoner i utvalgte land, blant annet Norge. I det siste har svenske Woize.com blitt lansert. OpenWengo er et åpen-kildekode alternativ, som tilbyr gratis samtaler mellom PC-er, og planlegger å starte tjenester for å ringe ut til vanlige telefoner i inneværende kvartal.

Antagelig finnes det en mengde andre alternativer også, som ennå ikke har kommet opp på radaren, og kanskje aldri vil klare det.

Spenningen faller for hver ny aktør som skal prøve seg på akkurat det samme. Men når Microsoft nå kjøper Teleo og sier de vil integrere IP-telefoni i sin Messenger-tjeneste, da slår det virkelig ut på Richters skala.

For dette er et produkt som allerede har foten innenfor hos svært mange PC-brukere verden rundt, særlig her i Norge. Messenger er allerede et innarbeidet sosialt verktøy, samt et arbeidsredskap for svært mange.

Nå skal denne tjenesten, gjennom kjøpet av Teleo, få ny funksjonalitet, som gjør det mulig å ringe numre man får i en e-post eller finner på en nettside, bare ved å klikke på dem.

Kan dette være konturene av en global telekjempe? Det er for tidlig å si hvor omfattende dette kan bli, men det er fristende å spekulere.

Microsoft har tidligere demonstrert sin evne til å spre sin programvare, og her er det snakk om distribusjon og integrasjon med et produkt som allerede er svært populært. Det kan bli foretrukket av mange rett og slett fordi folk allerede bruker det, og ikke ønsker å ha flere programmer på maskinen som står på hele tiden og tapper ressurser.

Mange har allerede Messenger som sitt foretrukne medium for å nå sine venner. Hvis man i tillegg kan få tak i de som ikke er pålogget for øyeblikket, ved å ringe dem fra samme grensesnitt, er det ikke usannsynlig at flere vil gå til Messenger først for kommunikasjon.

Videre har Messenger allerede flyttet seg over til mobiltelefoner, og fungerer utmerket for billige tekstbaserte lynmeldinger. Med Netcoms tilbud om fastpris på mobilt bredbånd kunne man dermed ha snakket gratis også på mobil.

Det er en fascinerende og litt skummel tanke at alle former for kommunikasjon, tale, tekst, epost, video, på fastnett og mobil, kan administreres via kontaktlisten i MSN Messenger.

Men før dette kan bli en mobil taletjeneste må mye skje på nettverkssiden. 3G-standarden skal visstnok gi litt for sen responstid til kunne gjøre IP-telefoni behagelig.

Microsoft har dessuten allerede åpnet for talekommunikasjon mellom Messenger-brukere, men denne tjenesten møter altfor ofte på problemer, i brannmurer eller andre steder. Dette er sannsynligvis en av grunnene til at Skype har blitt så populær. Messenger er rett og slett ikke stabil nok for taletjenester.

Samtidig har flere andre IT-giganter begynt å røre på seg, og ta skritt mot å bli telefonitjenester. Yahoo, som også har en stor lynmeldingstjeneste, kjøpte nylig et IP-telefoniselskap.

Google har også lansert en egen pratetjeneste, GoogleTalk, men har foreløpig ikke åpnet for å ringe vanlige telefoner.

Microsoft har ennå ikke signalisert at de vil gå samme vei som Skype, og MSN-brukere telefonnumre man kan nås på fra vanlige telefoner. Men det er lite som hindrer dem.

Dermed vil det stort sett bare en fysisk telefon som skiller dem fra direkte konkurranse med norske leverandører av IP-telefoni som Telio. Et fysisk telefonapparat gjør at folk kan ringe, selv om PC-en ikke er slått på, og dermed en viktig brikke.

Men Skype har allerede kommet innebygget i telefoner fra blant annet Doro. På samme måte kan MSN Messenger relativt raskt komme til å være et fullverdig alternativ og en svært farlig konkurrent til norske IP-telefoniaktører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.