FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft vurderer å leie ut det meste

Stadig flere Microsoft-pakker tilbys på leie, og mange vil leie ut, kanskje også Microsoft selv.

19. apr. 2007 - 07:28

Programvare servert over Internett er den store endringen mange spår kan snu opp ned på hele programvarebransjen. Googles enkle skrive- og samarbeidsverktøy har fått mye oppmerksomhet, men etter hvert kommer også de andre programvarehusene etter.

Microsoft har mye å tape, påpeker Google og mange andre. Men Microsoft – kjent for å slå på stortrommen når de lanserer noe – har faktisk lansert en del forretningssystemer over nett. Det vil komme mer, bekrefter direktør for teknologiutvikling hos Microsoft Norge, Petter Merok, overfor digi.no.

Foreløpig er Office-pakken holdt helt unna.

Noe av Microsofts serverbaserte systemer får kundene servert i en nettleser, mens andre applikasjoner, for eksempel Microsofts økonomisystemer, ser ut som man drifter det selv når man får dem servert over en VPN-forbindelse fra en driftssentral.

Foreløpig skiller Microsoft seg fra aktører som Google, Oracle og Salesforce ved å satse på partnere: Kunder som vil ha regnskapssystemene til Microsoft kan leie dem av partnere. Man kan også leie samarbeidspakken Sharepoint og e-postserveren Exchange.

Norge har vært tidlig ute på dette og det er først i de siste versjonene Microsofts pakker er blitt eller skal bli systemer beregnet på leveranse over nettet. Dette gjelder blant annet «Titan» – den kommende nye versjonen av Microsoft CRM – og kanskje den nye Live Communications som blant annet skal gi intern IP-telefoni.

Etter hvert som disse pakkene kommer i salg, reiser det store spørsmålet seg: I dag må du gå til en og en partner for å leie bruk av hver Microsoft-pakke.

Det er derfor bare et tidsspørsmål om når det kommer en leverandør du kan leie alt av under én kontrakt. digi.no har i det siste fått pekepinner på at en eller flere norske aktører forbereder nettopp et slikt totaltilbud.

I England har British Telecom lansert til kunder som kan leie drift av 39 Microsoft-løsninger.

På spørsmål fra digi.no utelukker ikke Merok at Microsoft kan bygge et driftssenter i fremtiden. Merok tror ikke dette vil være noe stort problem for dagens partnere.

– Selve IT-driften er ikke det viktigste og noe de tjener mye penger på. Skulle vi ha opprettet et eget driftssenter, for eksempel i Europa eller Norden, trenger kundene fremdeles tilpasninger, dette er hovedinntektskilden til partnerne, mener Merok.

Merok understreker at det ikke er tatt noen beslutninger på å bygget driftssentre i Europa, men det kan altså komme.

Merok understreker hva Microsoft gjør – både på etablering av driftssentre og lanseringer av nettleverte versjoner av deres programvare vil være kundedrevet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.