JUSS OG SAMFUNN

Mistenkt nettauksjonsvindler pågrepet av Økokrim

Økokrim gjennomførte i dag beslag hos en mann i 20-årene på Vestby som hadde klart å svindle auksjonsselskapet ebud. Mannen skal ha handlet datavarer til 80.000 kroner uten å betale.

Einar Ryvarden
20. apr. 1999 - 16:08

Et av de første forsøkene på å svindle de nye Internett-auksjonsselskapene er i ferd med å oppklares. Etter at auksjonsselskapet ebud i går anmeldte en kunde, ransaket Økokrim og Vestby Politikammer allerede i dag en privatbolig på Vestby og pågrep en mann i 20-årene, forteller førstestatsadvokat Petter Nordeng hos Økokrim.

Svindelsaken i Vestby viser hvor risikabelt salg og kjøp over Internett kan være, fordi Internett lar deg skjule din identitet. Foreløpig mangler man utbredte systemer for sikker handel og betaling over Internett.

20-åringen fra Vestby skal ha klart å få ebud til å levere datautstyr verd 80.000 kroner uten å betale ett øre. Dette klarte mannen fordi han så langt har vist en god betalingshistorie. Kredittsjekkbyrået Dun & Bradstreet som ebud bruker for å sjekke sine kunder ga derfor grønt lys, forteller daglig leder Craig Mathisen. Han forteller at de fikk mistanke om noe galt, men vil ikke utdype hva som fikk alarmklokkene til å ringe.

Ebud kjøper inne større varepartier fra forskjellige importører og selger dem gjennom auksjoner på sine nettsider som varer flere dager. Fordi de selger direkte, kan selskapet holde lave priser og likevel tjene rundt 10 prosent, foteller Mathisen. ebud eies blant annet av den omstridte gründeren Øivind Robbestad.

- Internett-auksjoner er nytt i Norge og vi arbeider å lage fornuftige og enkle løsninger som fungerer. Vi vil nå skjerpe vår sjekk av kunder som melder seg inn, men å bruke postoppkrav er dyrt og tungvint, mener Mathisen.

På spørsmål fra digi.no om det ikke er mulig å oppgi en falsk identitet til en person du vet er kredittverdig, innrømmer ebud at dette er fullt mulig.

- Du kan selvfølgelig bestille varer i en annen persons navn gjennom en epostkonto hos for eksempel Hotmail. Men gateadressen der du fikk levert varene blir jo liggende igjen som et spor, påpeker han.

- Forsøket er relativt enkelt gjennomført, men Internett er en ny kanal som gjør det enklere å gjemme sin identitet, sier Nordeng. Nå hadde mistenkte oppgitt sin boligadresse og virkelige navn. Trolig planla han å hevde at han ønsket å betale, men at han fikk betalingsproblemer. Da er ikke forholdet straffbart, men bare en forsømmelse - dette er en kjent taktikk, forklarer Nordeng.

- Drømmen er selvfølgelig at kundene handler med SET-systemer, som gir tryggere utveksling av kredittkort-transaksjoner over Internett. Men det er en stund til SET-systemet kommer i vanlig bruk, så i mellomtiden utreder vi mulighet for postoppkrav og kredittkort-nummer over telefon, sier Mathisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.